Чакаме немски инвестиции в автокомпоненти и ИТ


Чакаме немски инвестиции в автокомпоненти и ИТ
Снимка:

442

Водещи германски компании планират инвестиции в производството на компоненти за автомобилната промишленост и ИТ индустрията в България.

Три конкретни инвестиционни проекта, за които предстои вземането на окончателно инвестиционно решение, са били обект на разговори между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и държавния секретар на Федералното министерство на икономиката и технологиите на Германия Ернст Бургбахер в Берлин, съобщават от МИЕТ.

Министър Трайков е в германската столица начело на българска делегация за участие в 8-мата сесия на Българо-германския съвет за коопериране.

Министър Трайков е обсъдил и възможностите за участие на германски компании в процедурите за концесиониране на пристанища и летища, потенциала на България като дестинация за автентичен туризъм и възможности за разширяване на партньорството в тази сфера.

По време на сесията на Съвета за коопериране министърът е представил възможностите за нови инвестиции в сферата на енергетиката и енергийната ефективност, изграждането на пречиствателни съоръжения, инфраструктура, транспорт, аутсорсинг и логистика, както и в приватизацията на „Български пощи“, ВМЗ Сопот, Кинтекс, на миноритарни дялове от електроразпределителните дружества, Топлофикация Шумен и на държавното участие в свободните зони в Бургас, Пловдив, Свиленград и транзитната търговска зона във Варна.

Веригите за създаване на стойност трябва да остават в рамките на ЕС. Така общността ще запази положителните аспекти на индустриалното си развитие, а атрактивни инвестиционни дестинации каквато е България, ще реализират потенциала си да привличат инвестиции с ниски разходи за правене на бизнес, посочи Трайков пред представители на германския бизнес, държавни институции, банкери и дипломати на форум в Берлин, организиран от Комерцбанк, втората по големина банка във ФРГ.

България е атрактивна за германските инвеститори с това, че сме държавата с най-ниските разходи за правене на бизнес в Европа, близо сме и сме част от същото икономическо пространство.

Това дава възможност на компаниите да постигнат оптимални разходи за производство и предоставяне на услуги, като „запазват“ свързаните дейности като научната и развойна дейност, маркетинг и др. в рамките на общността, каза министър Трайков.

Привличаме инвестиции като подобряваме условията за правене на бизнес – с въвеждането на универсален принцип на мълчаливо съгласие за всички случаи на произнасяне по целесъобразност, разходоориентираният размер на административните такси, намаляването на административната. Затова и в трудните времена на кризата 169 германски компании са разширили инвестициите си в България с нови 132 млн. евро (за периода януари – ноември 2011 г.), отбеляза Трайков.

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички