Чуждите инвестиции потичат към земеделие и ИТ


Чуждите инвестиции потичат към земеделие и ИТ
Снимка:

448

За 2012-та година като приоритетни сектори за чуждестранни инвестиции у нас могат да се окажат селското стопанство, високите технологии и химикофармацевтична промишленост.

Това твърди Георги Крумов, управляващ директор на GBK Invest, компания, която управлява инвестиции в различни сфери.

Вече развита ниша е и туризмът, като в тази сфера е нужна малко повече реклама на държавата, промотиране на специфична, уникална услуга и паралелни системни усилия за опазването на природата ни, споделя Крумов, който имат богат опит в партньортствата с чужди инвестиционни фондове.

Според него стимулите и програмите по линия на Европейския съюз със сигурност благоприятстват за поддържането на икономиката ни, но са нужни и целенасочени усилия от страна на правителството за собствени инициативи, които да привлекат и местни и чуждестранни инвеститори.

В България би било добре приоритетите да се съсредоточат в 3 до 5 големи сектора с конкретна правителствена политикац.

Основното предимство на чуждестранните инвестиционни фондове е, че помагат на иначе местно гледащите собственици да развият визията за бизнеса си.

Когато потреблението в Европа се свива, страдат предприятията и у нас, тъй като това се отразява пряко на нашия износ, от който около 80% са за Европейския съюз.

Въпреки това в момента все още интересни за чуждите инвеститори у нас са производствата и експортът, като тази тенденция ще продължи и през 2012-а, най-вече заради евтината и сравнително образована работна ръка.

Инвеститорите търсят бизнеси, при които има добавена стойност, споделя пред в. "Класа" инвеститорът.

Ролята на чуждите инвестиционни фондове е да дойдат на пазара и да инвестират краткосрочно в дадени бизнеси, като ги развият. Първата задача на такъв фонд е да направи дадено предприятие финансово по-стабилно, за да може след това то да разшири производството и пазарите си.

Добавената стойност, която носят фондовете е благодарение на опита си в различни сектори и предприятия в Европа или в други части на света. Те прилагат и най-добрите практики за развитие на даден сектор на различни пазари. Инвестиционният фонд е този, който върви пред другите и отваря път за всички останали дългосрочни инвеститори.

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички