ЦИЕ устоява на турбуленциите в еврозоната


ЦИЕ устоява на турбуленциите в еврозоната
Снимка:

407

Централна и Източна Европа (ЦИЕ) до този момент се противопоставя добре на турбуленциите в еврозоната и се развива стабилно.

Това казва Петер Брециншек, ръководител на Райфайзен Рисърч, част от Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ).

Главният анализатор на Райфайзен очаква през 2012 г. регионът на Централна и Източна Европа, като цяло, да отбележи среден ръст на БВП от 2.6% – като през 2013 г. прогнозата е за ръст от 3.2%. Това е голяма разлика в растежа спрямо еврозоната, чийто БВП се очаква да отчете спад от 0.3% през 2012 г. и да се върне към растеж през 2013 г. (прогноза за 0.8%).

Разликата в перспективите за растеж на отделните региони в ЦИЕ, отчетена през последните тримесечия, ще продължи и през втората половина на 2012 г., смята Брециншек.

Най-добре представящите се ще останат Полша с 2.8% ръст на БВП и Русия с 3.7%.

Словакия и Украйна също ще могат да реализират по 2.5% икономически растеж като продължение на добрите си резултати от последните две години, казва главният анализатор на Райфайзен.

В противовес на това, според него, ситуацията на Балканите остава по-малко позитивна, като Хърватска, Сърбия и Босна и Херцеговина не се очаква да отбележат никакъв ръст през 2012 г.

Този регион бе най-тежко засегнат от рецесията в периферните страни на еврозоната, като за следващата година е реалистично леко подобряване на икономическите очаквания, обяснява Брециншек.

Като цяло, страните от ОНД ще се представят най-добре в региона на Централна и Източна Европа с ръст на БВП от 3.6% през 2012 г., следвани от Централна Европа с 1.4%. Югоизточна Европа ще отчете умерен ръст от 0.3%.

Консолидация на бюджетите в Полша, Чехия, Унгария, Румъния и Украйна

Инфлацията в Централна и Източна Европа ще варира, така както и растежът, смятат анализаторите на Райфайзен Рисърч.

Потребителските цени са на исторически ниски нива в Русия, Украйна и Румъния, докато в Унгария тенденцията е за ръст," обяснява Брециншек, който също така очаква консолидация на бюджетите най-вече в Полша, Чехия, Унгария, Румъния и Украйна. Все пак, главният анализатор отбелязва, че нивата на задлъжнялост в страните от Централна и Източна Европа, с изключение на Унгария, са значително по-ниски от средното за еврозоната. Според Брециншек, е планирано намаление на дефицита както през 2012 г., така и през 2013 г.

Фаворити: Ерсте Груп, SBO, Lenzing, RHI, Rosneft, PGE, Cyfrovi Polsat

Анализаторите на Райфайзен Центробанк сега се фокусират върху цикличното развитие на австрийските компании и предвиждат по-нататъшно повишение за Ерсте Груп на базата на ниското съотношение на цена спрямо счетоводна стойност.

Фаворит на Райфайзен Центробанк е и ОМV предвид предвижданията на анализаторите за цените на петрола и очакваните добри данни за второто тримесечие, а сред акциите на компаниите от сектора на индустрията фаворити са SBO, Lenzing и RHI.

Според анализа на Р Центробанк, предпочитани акции в страните от ЦИЕ са тези на Роснефт като най-печеливш играч в Русия, положително повлиян от наскоро въведената данъчна реформа, полската компания за комунални услуги PGE, която подобри разходната си база след наскоро реализирана модернизация на електроцентралата си и реализираната 8.8% дивидентна доходност през август, както и Цифрови Полсат заради това, че компанията продължава да отчита добри приходи, въпреки защитната й позиция.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички