Ципрас иска облекчаване на дълга, Юнкер го обвини в лъжа


Ципрас иска облекчаване на дълга, Юнкер го обвини в лъжа
Снимка:

1785

Споразумението между Гърция и нейните кредитори трябва да включва няколко елемента, включително облекчаване на публичния дълг, заяви премиерът Алексис Ципрас, цитиран от Kathimerini.

На среща с парламентарната група на Сириза, Ципрас заяви, че правителството изисква изпълнението на три условия, преди да подпише споразумение – пенсионерите и работниците не трябва да бъдат обременявани повече, всички приказки за излизане на Гърция от еврозоната да бъдат прекратени и да бъдат приети обвързващи условия за разрешаването на гръцкия проблем с финансирането.

Премиерът се фокусира върху въпроса с облекчаването на дълга, като обвини европейските лидери, че приемат препоръките на Международния валутен фонд за фискални мерки, но игнорират неговия призив за понижаване на дълга.

Междувременно Жан-Клод Юнкер обвини гръцкото правителство, че подвежда гласоподавателите, след като Алексис Ципрас заяви, че кредиторите се опитват да „унижат“ страната му, предаде BBC. Председателят на Европейската комисия каза, че правителството не казва истината за предложенията по спасителния план. „Обвинявам гърците, че казват неща на гръцкото общество, които не съответстват на това, което съм говорил с гръцкия премиер“, каза Юнкер.

Според думите на Ципрас, кредиторите искат увеличение на ДДС за електричеството. Други гръцки министри пък критикуват предложенията за увеличаване на данъците за лекарствата.

Въпреки това, Юнкер заяви: „Не подкрепям увеличението на ДДС върху медикаментите и електричеството, и премиерът знае това. Това ще бъде голяма грешка“.

„Дебатът в Гърция и извън Гърция щеше да бъде по-лесен, ако гръцкото правителство казваше точно какво Комисията предлага в действителност“, добави председателят на ЕК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички