Ципрас: Исканите реформи в пенсионната система провалят споразумението


Ципрас: Исканите реформи в пенсионната система провалят споразумението
Снимка: Getty Images

2515

Премиерът на Гърция Алекис Ципрас предупреди европейските кредитори, че техните настоявания относно реформи в пенсионната система ще провалят всички надежди за постигането на споразумение, а тогава те трябва да бъдат готови да понесат тежестта на всички последствия, предаде AFP.

„Тези настоявания за орязване на пенсиите са неприемливи. Ако Европа настоява върху тези неприемливи неща, тя ще трябва да приеме цялата цена на развитието на ситуацията. От нея няма да спечели никой в Европа“, заяви Ципрас.

По-рано днес гръцката централна банка предупреди, че страната ще поеме "болезнен курс" към фалит и излизане от еврозоната, ако правителството и международните кредиторите не се договарят. Според гръцките банкери Атина рискува пак да изпадне в рецесия, а икономическият спад ще се задълбочи през втората половина на годината.

В изявление относно доклада ѝ за паричната политика в периода 2014-2015 г., цитирано от световните агенции, банката заявява:

"Постигането на ново споразумение с нашите партньори е от най-голямо значение за отблъскването на непосредствените заплахи за икономиката. Обратното, един провал в постигането на споразумение, би отбелязал началото на болезнен курс, който ще доведе първоначално до гръцки дефолт, а накрая и до излизане на страната от еврозоната, а най-вероятно и от Европейския съюз, се добавя в изявлението."

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички