Ципрас отсече: Гърция няма да излиза от еврозоната


Ципрас отсече: Гърция няма да излиза от еврозоната
Снимка: Getty Images

1662

След седмици на противоречиви изказвания и намеци, лидерът на крайно лявата гръцка партия СИРИЗА Алексис Ципрас заяви категорично, че Гърция няма да напусне еврозоната. 

"Ние трябва да сме параноици, за да предприемем такава стъпка", изтъкна той в интервю, цитирано от електронното издание greekreporter. Дебатът в Европа се променя и СИРИЗА бе защитена, каза той и добави, че няма таен план Б.

Ципрас смята, че планът на СИРИЗА за разсрочването на дълговете ще бъде приет от Европа и дори посочи, че германската канцлерка Ангела Меркел ще използва решението на СИРИЗА като свой собствен успех. СИРИЗА ще иска реструктуриране на дълга, за да го изплати, добави още политикът.

Относно предстоящите предсрочни парламентарни избори на 25 януари, той изтъкна, че партията цели мнозинство още на първия тур: "Дори не мисля за варианта с втори тур", подчерта Ципрас. Той подчерта още, че хората ще гласуват за СИРИЗА не защото са променили политическите си вижданията, а защото предпочитат достойнството.

Относно коалиционните партньори в случай на изборна победа, Ципрас изтъкна, че партията ще се ръководи от собствената си програма, но намекна, че предпочита гръцката компартия. Той допусна и сътрудничеството с партията "Демократична левица", дори ако с нея не стигне до коалиционно споразумение.

Ципрас е най-вероятният вариант за следващ премиер на Гърция, тъй като според социологическите проучвания партията му получава най-голямата подкрепа сред населението. 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички