Данев: Бюджетът на Дянков рухна, трябваше да се коригира


Данев: Бюджетът на Дянков рухна, трябваше да се коригира
Снимка:

829

Всички опори, който Симеон Дянков беше заложил в бюджет 2013, рухнаха, той не може да се изпълни в този вид и трябва да се коригира. Това мнение изрази пред Нова телевизия изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, цитиран от БГНЕС.

Бюджет 2013 на Симеон Дянков почиваше на шест опори, обясни Данев. Първата е била ръст на БВП от 1.9 на сто, а в момента е 0.4 процента. Втората опора - нарастване на потреблението, но няма такова, има нарастване на потреблението само на правителството и на публичните разходи, каза той. Друга опора е било нарастване на вноса, но и това не се наблюдава. Освен това се очакваше намаляване на износа, но напротив износът расте и ДДС-то трябва да се връща. Освен това беше предвидена инфлация от 3.4 на сто. Тя носи по-големи приходи за бюджета, защото като растат цените, приходите от ДДС се увеличават, съответно растат акцизите. А в момента имаме дефлация, напомни Данев.

По думите му е важно да има контрол на публичните разходи, който според него досега не е упражняван. "Знаем, че в 90 на сто от обществените поръчки има корупция, а това са публични разходи. Малкият и среден бизнес беше смачкан в последните три години и половина. 49 на сто от българските предприятия имат нула заети, тоест само собствениците са на робата. Не може, когато една държава не произвежда, хората да имат доходи", каза Данев. За да имат хората доходи, трябва икономиката да работи, напомни изпълнителният председател на БСК.

По думите му заемът, който правителството смята да вземе, не трябва да се харчи за социални разходи, а да е като превантивна мярка. Той трябва да е буфер за последните няколко месеца, ако БВП продължава да е на това ниво и продължаваме да имаме дефлация, коментира Божидар Данев.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички