Данев и Донев влязоха в конфликт заради "узряването" на обществото


Данев и Донев влязоха в конфликт заради "узряването" на обществото
Снимка:

694

"Доверието няма как да се възстанови”, прогнозира председателят на КРИБ Огнян Донев пред bTV. “Предсрочните избори трябва да се проведат без отлагане. След като кредитът на доверие се изчерпи, не вярваме, че предложените мерки през следващите няколко месеца ще се приложат", добави той.

"Истината е, че времето ще се използва за нещо друго. Експресното приемане на закони за икономиката е в противоречие с интересите на бизнеса", припомни Донев. "Пламен Орешарски успя да убеди бизнеса, че той ще бъде гарант на експертен кабинет. БСП получи повече от 400 000 гласа именно с това обещание. Това, което се случи обаче беше напълно обратно на обещаното", ядоса се шефът на КРИБ.

Казаното от него обаче бе посрещнато с видимо неудовлетворение от Божидар Данев. Лидерът на Българската стопанска камера възнегодува от думите на Донев и му припомни, че именно членове на КРИБ са получавали всички обществени поръчки. "Правителството се срещаше само с една организация", каза той и добави, че в крайна сметка целта е да се възпроизведе стария политически модел.

"Целта в момента е тарикатите да бъдат отново близо до икономика, да няма конкуренция, а битка на търговия на влияние", посочи Божидар Данев. От членовете на кабинета той подкрепи единствено Хасан Адемов определяйки го като експерт, независимо, че е кадър на ДПС.

Данев заяви, че всяко бързане ще възпроизведе стария модел, в който „тарикатите, близо до властта, управляват икономиката”. Според него е необходимо обществото да узрее, за да се създаде тази обстановка на конкуренция и предприемачество.

Той предложи политическите партии да изтеглят своите представители от кабинета „Орешарски” и да оставят премиера да избере истински експерти. Сред другите предложения на БСК са партиите да се издържат от членски внос и избирателната система да стане 100% мажоритарна. Данев обяви, че са склонни да изчакат година „да се счупят политическите окови”, който държат министър-председателя.

Огнен Донев обаче не се съгласи с предложеното изчакване, тъй като през това време обществото можело „да презрее” и настоя за „оставка без отлагане”: „Отлагането на взимане на решение води до задълбочаване на проблема. Не вярваме, че тези мерки, които те предлагат, ще се осъществяват. Времето ще се използва за нещо друго”.

По думите му Орешарски е успял да убеди голяма част от българския бизнес, че ще е в състояние да е гарант на един експертен кабинет, но случилото се е показало точно обратното. Донев посочи като лош пример поевтиняването на тока с 5% през лятото.

Божидар Данев обаче отново посочи вероятността, ако падне сега правителството на Орешарски, да се възпроизведе „същия феномен”. Затова той настоя да се създаде система, по която гражданското общество да следи как го управляват.

Макар че се съгласи с предложените мерки, Огнян Донев коментира: „Като работодатели не може да правим политическо инженерство и да чакаме какво ще се случи на следващи избори”.

В кратко отклонение двамата влязоха в професионален спор за „близост до властта”. Данев заяви, че КРИБ са получили обществените поръчки по времето на Бойко Борисов и четири пъти са се срещали с предишния кабинет.

На тези обвинения Донев отговори, че проявата на ревност е нормална, но в България успех имали компаниите, далече от властта. Той даде и пример, като обяви, че надали друга компания е била подложена на по-голям натиск от „Софарма”.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички