Даваме рамо на Гърция по пътя й към нов растеж


Даваме рамо на Гърция по пътя й към нов растеж
Снимка:

448

Приветстваме вота на гръцкия народ, който подкрепи политиката на възстановяване на гръцката икономика, за растеж, за стабилност, и в подкрепа на еврото.

Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на съвместното изявление с президента на Гърция Каролос Папуляс, съобщават БГНЕС и Фокус.

България ще подкрепя Гърция по пътя на нов икономически растеж в духа на общоевропейските усилия, както винаги досега сме го правили, каза Плевнелиев.

Ще задълбочим двустранните си връзки на всички нива; ще активизираме политическия диалог.

Вече се договорихме, че правителствата отново ще се съберат до края на годината, на следващо заседание, на което ще отчетем многото свършена работа след първото заседание от 2010 година в София и ще набележим много нови, интересни, потенциално много важни проекти, каза президентът Росен Плевнелиев.

Гърция продължава да заема едно от водещите места в стокообмена и чуждестранните инвестиции на България.

Аз съм много благодарен, че ще имаме възможност днес и утре да имаме срещи с българо-гръцката индустриална камара и организации, за да набележим конкретни икономически проекти, каза президентът Росен Плевнелиев.

Кризи е имало, има и ще има. Но отвъд кризите остават големите постижения на един народ и една държава. На една държава, която е люлка на европейската цивилизация, една държава и един народ, които дадоха на света демокрацията, математиката, философията, човешкото знание. Отвъд кризата остава и нашето приятелство. Солидарността, сътрудничеството, приятелството между два достойни, близки народа. Отвъд кризата остава бъдещето, което заедно ще изковем на една просперираща Югоизточна Европа със силен глас в Европа, каза президентът Плевнелиев.

Гърция смята за изключително важно насърчаването на българо-гръцкото сътрудничество във всички големи енергийни проекти, заяви от своя страна президентът на Гърция Каролос Папуляс.

Съгласихме се, че бъдещето на нашите съседни страни, особено в Западните Балкани, е в самия Европейски съюз, продължи той.

Въпреки трудната икономическа конюнктура гръцките компании съхраняват своя инвестиционен интерес и до момента обемът на гръцките инвестиции в България надвишава 3 млрд. евро, каза още Каролос Папуляс.

Утре сутринта ще присъстваме на гръцко-българската бизнес среща, която цели да насърчи по-нататъшното сътрудничество на фирми от двете страни, съобщи гръцкият президент.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички