Дянков: Топим дефицита


Дянков: Топим дефицита
Снимка:

458

Към месец април очакваме доста голям бюджетен излишък, който ще стопи дефицита ни досега на повече от 2/3, отколкото е в момента и по този начин към края на месец април дефицитът на България ще е ориентировъчно 0,2 – 0,3% от БВП.

Това каза днес финансовият министър Симеон Дянков в отговор на питане на депутата от Коалиция за България Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол, предаде БГНЕС.

Това означава дефицит под 1% от БВП за годината – по-малък дори от дефицита, който сме предвидили в бюджета, пресметна Симеон Дянков и отбеляза, че миналата година дефицитът също беше по-малко от предвидения.

Според финансовия министър няма място за притеснения относно бюджетната ни дисциплина. Вече сме направили, с ваша помощ, някой законодателни промени, като влизането на фискалните устройства към НАП, така че притеснения относно бюджетната дисциплина на България и разходите, които трябва да поемем, изобщо няма, заяви вицепремиерът.

От своя страна Корнелия Нинова отвърна, че Дянков е казал противоречащи твърдения. Тя попита какъв е планът за действие при растеж под 1%, какъвто прогнозира БНБ и МВФ.

Вашите бодряшки приказки по никакъв начин не успокояват притесненията на професионалистите, обърна се депутатката към финансовия министър и попита дали ще се режат публични разходи.

Приходите засега вървят значително над прогнозираните в Бюджет 2012, това са допълнителни приходи от ДДС, посочи Дянков и допълни, че към края на април дефицитът е на половина от този за миналата година.

Не очаквам никакви промени в разходната част на бюджета, заяви още финансовият министър и припомни, че само преди няколко дни беше увеличена минималната работна заплата от 270 на 290 лева. Реалният ръст е около 12% на заплатите – нещо, което предишно правителство не можа да направи, каза Симеон Дянков.

След около месец вдигаме минималните пенсии до 145 лева – нещо, което други правителства в Европа не могат да се похвалят, продължи вицепремиерът.

Той апелира предишните управляващи да върнат взетите от тях бонуси по време на управлението си, защото биха помогнали много на бюджета.

Вие се подигравате с българския парламент и с българите – вдигнали сте заплатите от 270 на 290 лева! Да припомня ли, че миналото правителство увеличи доходите на хората с 200%? Кой ви вярва на това и вие вярвате ли си? Отворете си очите! Държавата не върви на добре, отговори му Корнелия Нинова.

Ако не може да решите този проблем, подайте оставка. Трета година сте замразили доходите на хората, трета година ви падат инвестициите, продължи Нинова.

Докато Корнелия Нинова упрекваше политиката на Симеон Дянков от парламентарната трибуна и му искаше оставката, финансовият министър напусна пленарната зала.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички