Дянков: Трябва да се дистанцираме от Гърция


Дянков: Трябва да се дистанцираме от Гърция
Снимка:

565

Страната ни трябва още повече да се отдалечи от Южна Европа и да покаже, че е различна от Гърция и голяма част от региона.

Това коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на представянето на най-новия доклад на  Световната банка "Златен растеж: Как да се върне лустрото на европейския икономически модел".

Безспорен факт е, че в следващите десетилетия Гърция ще е един от най-слабо развиващите се региони в Европа и света и това няма как да не окаже влияние върху България, посочи той.

Дянков коментира и някои от слабостите на страната, говорейки за демографската ни структура, инфраструктурата и проблемите във висшето образование, информира БГНЕС.

Висшето ни образование до преди 10 години, в сравнение с това в Европа, беше на едно средно ниво. Но всяка година губим в сравнение с Европа. Сега не виждам особени резултати от гледна точка на качеството на образованието ни и то може да стигне до ниво, при което най-кадърните ни ученици излизат да учат навън след средното образование. Тогава и съревнованието във висшето образование спада. Трябва да измислим начин тази опасност да се превърне в по-добри възможности, заяви министърът.

Той е убеден, че след 4-5 години инфраструктурата ще бъде една от силните страни на България. Според вицепремиера демографският проблем в България може да бъде решен с увеличаване на работната сила чрез миграция. Дянков твърди и, че Европейската комисия няма смислена политика за конкурентноспособност.

Той припомни, че всяка година Европа губи около 1 милион работници, което води до липса на работна ръка и все по-голяма тежест върху пенсионната и здравната система.

Министърът за пореден път подчерта, че България е силна в сферата на публичните финанси, данъците, банковата стабилност, но има какво още да се желае от гледна точка на управлението на държавните ресурси.

2011 година е първата година, в която в централната администрация работят по-малко хора, отколкото в общинската администрация. След като изпратих писмо до новите кметове в края на миналата година, само за последните три месеца в общинската администрация хората са намалели с близо 4000 души, каза още Дянков.

Колкото по-малко хора работят в администрацията, толкова по-малко хора ще се чудят какво да правят и как да измислят нови начини на контрол, коментира още министърът, убеден, че на държавата трябват по-малък, но и по-добре платени бюрократи.

Според Дянков има икономическа логика да се дават повече пари за животновъдство, отколкото за зърнопроизводство, защото в животновъдството добавената стойност е по-голяма.

Иновациите на дневен ред

Страните от Европа трябва да поставят акцент върху развитието на иновациите, за да постигнат растеж и това важи особено за страните, които са в непосредствена близост до Гърция, Италия или Португалия, каза главният икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия Индермит Гил, който представи доклада.

Основните препоръки на доклада са свързани с рестартиране на машината за сближаване, която през години позволи на по-бедните страни да отбележат икономически ръст и повишаване на доходите, възстановяване на търговската марка "Европа" и запазването на Европа като световна суперсила по отношение на стила и високото качество на живот.

В Европа и бедните, и богатите страни се развиват добре, но бедните настигат богатите, подчерта Индермит Гил.

Експертът коментира, че Европа трябва да засили търговията и финансите и мобилността на работна ръка.

Основното ще бъде да се задържи позицията на Европа като стандарт на живот. Европа изгради много висок стандарт на живот и трябва да се работи за повишаване на ефективността на пазара на труда, коментира още той.

Експертът все пак отбеляза, че Европа харчи много за социална защита, като почти 60% от всички пари, които се харчат в света за тази цел, се харчат от Европа.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички