Днес е ежегодната среща на политическия и бизнес елит в Давос


Днес е ежегодната среща на политическия и бизнес елит в Давос
Снимка: Getty Images / Guliver

1119

Световният политически и бизнес елит се събира в швейцарския курорт Давос за ежегодната им среща, която ще се проведе в сянката на скорошните атаки във Франция и на продължаващите глобални конфликти, коментира АФП.

Френският президент Франсоа Оланд и американският държавен секретар Джон Кери ще бъдат сред 2500-те участници в срещата, които ще нищят наболелите проблеми на света точно две седмици след смъртоносната атака в редакцията на френското сатирично издание „Шарли ебдо” в Париж.

Кръвопролитията във Франция, завършили със 17 загинали, и усилията на западните страни да попречат на завръщащите се от Сирия джихадисти да планират атаки в родините си ще бъдат сред основните теми на четиридневния форум в Давос.

Редом с европейските и американски лидери, като германския канцлер Ангела Меркел и белгийския премиер Шарл Мишел, чиято страна наскоро предотврати ислямистка атака, темата ще бъде обсъждана на глобално ниво с иракските лидери, включително премиера Хайдар ал Абади и кюрдския лидер Масуд Барзани.

Бушуващият конфликт в Украйна също ще бъде централна тема в дневния ред. Руският външен министър Сергей Лавров ще бъде сред участниците във форума, пред които украинският президент Петро Порошенко ще изнесе реч, след като Киев обвини руските сили, че атакуват украински войници в източната част на страната.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички