Добрев: България предлага много добри възможности за инвестиции


Добрев: България предлага много добри възможности за инвестиции
Снимка:

346

България предлага наистина много добри възможности за инвестиции – финансова стабилност и най-ниски данъци в региона.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на откриването на бизнес форума Франция – Югоизточна Европа, предаде агенция Фокус.

Последната новина е че ние пласирахме при изключително добри условия емисия външен дълг, с която рефинансираме заем от 1 млрд. евро при лихва 4,25%, с което много малко държави в Европа могат да се похвалят. Това е още доказателство, че мерките, които предприема правителството, са в правилна посока, каза Добрев.

Разбира се, сравнено с други държави в района на Югоизточна Европа, ние не предоставяме директни субсидии за откриване на нови работни места, но за сметка на това имаме закон за насърчаване на инвестициите, с който подкрепяме всеки един инвеститор в България.

На всеки инвеститор с инвестирана сума над 10 млн. евро се предоставя сертификат клас А, който гарантира редица привилегии, като се започне от ускорени процедури за административно обслужване, през изграждане на инфраструктура.

Разбира се, не на последно място са възможностите, които предлагат оперативните програми със средствата на безвъзмездната помощ от ЕС, най-важните от които са ОП „Конкурентоспособност”, която финансира фирмите за закупуване на оборудване, програма за енергийна ефективност, и програма за развитие на човешките ресурси, която дава директна субсидия за преквалификация на заетите в предприятията и заплати за първите шест месеца на всеки специалист, който е днес в компанията, каза Добрев.

Срещите между бизнеса и разговорите на четири очи са тези, които водят до сделки, до инвестиции. Имаме нужда от увеличаване на стокообмена между Франция и Югоизточна Европа. През 2011 година стокообменът между двете държави беше 1,6 млрд. евро, което е увеличение с почти 30% в сравнение с 2011 година, като българският износ за Франция нарасна с 36%, а вносът нарасна с 20%. Това показва една много положителна тенденция. 36% са наистина един огромен ръст, добави министърът.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички