Добрев: ГЕРБ ще залага на износа, за да съживи българския бизнес


Добрев: ГЕРБ ще залага на износа, за да съживи българския бизнес
Снимка:

521

ГЕРБ търси и иска да има инвестиции в реалната икономика, инвестиции в производството, в предприятия, които да произвеждат и да създават работни места. И тези инвестиции трябва да бъдат както вътрешни, така и външни. Това заяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Според Добрев на базата на това желание, на този ангажимент, ГЕРБ залага на предприятия, които могат да изнасят продукция навън и ще бъдат обект на фокусирано подпомагане по Оперативна програма „Конкурентоспособност”. Това са инвестициите, които гарантират висок и устойчив икономически растеж , казва Добрев пред Агенция „Фокус”.

За да се подпомогнат българските компании да търсят външни пазари за своят продукция, ще се използва точно ОП „Конкурентоспособност”. ГЕРБ има идеята да създаде специална ос в Оперативна програма „Конкурентоспособност”, която да помогне на тези компании да направят маркетингови проучвания на тези пазари, да разкрият представителства, да участват заедно в изложения в тези нови страни, така че да затвърдят и увеличат своите позиции, дори в някой случаи да навлязат на такива пазари. Разбира се, това ще стане, ако можем да управляваме отново, уточни Добрев.

Бившият икономически министър посочи като възможност за българския бизнес китайския, индийския и дори турския пазар. Те растат с повече от 5% всяка година, което разбира се гарантира увеличаване на търсенето с поне толкова процента всяка година и открива чудесни възможности на българските фирми.

Инвестициите в строителството и финансите, както видяхме и във финансовия сектор в България през периода 2003-2009г., гарантираха висок сравнително икономически растеж, но в същото време те се дължаха на конюнктурата, те се дължаха на световната конюнктура. И след като бъдат построени хотелите по Черноморието, този потенциал за растеж се изчерпва, така че те са със ограничени възможности да подпомогнат икономиката. Има обаче предприятия в производството, които в последните три години отчитат растеж на продукцията от над 20%, обясни Добрев. Износът съответно нараства всяка следваща година с повече от 20%. За съжаление в този износ, голям процент от него – почти половината е износ на суровини и материали, което е износ с ниска добавена стойност, а в същото време внасяме машини и електроника – продукти с висока добавена стойност, трябва да направим така, че в България да подкрепим предприятията, които превръщат тези суровини и материали в краен продукт, който е с по-висока добавена стойност и по този начин ще превърнем България в една много по-съвременна държава с работеща икономика, каза Добрев.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички