Добрев отчете седемкратен ръст на привлечените инвестиции


Добрев отчете седемкратен ръст на привлечените инвестиции
Снимка:

484

През първите четири месеца на годината сме привлекли почти 7 пъти повече инвестиции, отколкото за същия период миналата година.

От януари до април това са 407 млн. евро, а миналата година за този период са били 63 млн. евро.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при връчването на сертификат за инвеститор клас А на Пластхим-Т, предаде агенция Фокус.

Компанията ще инвестира близо 35 млн. лв. в закупуването на нова екструдерна инсталация за производство на полипиленово фолио, слитер за фолио и рециклираща машина и ще разкрие 32 нови работни места.

Пластхим-Т произвежда биаксиално-ориентирано полипропиленово фолио и опаковки от пластмаса, които имат приложение в хранително-вкусовата промишленост, строителството, химическата индустрия, транспорта, печатната и цветарската индустрии.

Поздравявам компанията за смелостта да инвестира 35 млн. лв. в трудни времена. Щастлив съм да връча този сертификат на българска компания, защото предишните сертификати бяха на чужди компании. Агенцията за насърчаване на инвестициите не прави разлика между българските и външните инвеститори. Всеки инвеститор, който е готов да инвестира повече от 10 млн. евро в страната ще получи такъв сертификат клас А, посочи министърът.

Той заяви, че от началото на годината са връчени общо 5 сертификата за инвеститори – 4 клас А и един клас Б.

Общата стойност на инвестициите за издадените сертификати е 454 млн. лв. По тези проекти ще бъдат осигурени над 580 постоянни нови работни места.

За цялата 2011 г. са сертифицирани 4 проекта клас А на обща стойност 92 млн. лв. Надяваме се тази тенденция да продължи, коментира министър Добрев.

Заедно с Българската агенция за инвестиции работим активно с още 5-6 компании, които надявам се до края на годината ще убедим да инвестират в България, допълни той.

По въпроса за ОЦК-Кърджали министър Добрев заяви, че новият инвеститор трябва да поеме задълженията по управлението на дружеството възможно най-скоро. Като основна причина за това Добрев подчерта необходимостта да не се прекъсне цикълът на производство, за да няма нужда от значителни инвестиции за неговото подновяване.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички