Доналд Тръмп подготвя смекчаване на санкциите срещу Русия


Доналд Тръмп подготвя смекчаване на санкциите срещу Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

2073

Американският президент Доналд Тръмп е казал на свои съветници в Белия дом да подготвят възможни отстъпки по наложени срещу Русия ограничения, които да бъдат предложени на руския лидер Владимир Путин по време на очакваната им среща следващата седмица. Това пише британският в. The Guardian позовавайки се на двама бивши служители в американската администрация.

Екипът на Националния съвет по сигурността е бил натоварен със задачата да предложи определени отстъпки за срещата Тръмп-Путин, включително и връщането на недвижимо имущество, което руски представители е трябвало да напуснат по време на управлението на Барак Обама като отговор на руската намеса в президентските избори.

Според изданието Вашингтон ще използва отстъпките като разменна монета, но все още не е ясно какво ще бъде поискано от Путин в замяна.

The Guardian посочва още, че Националният съвет е против едностранни отстъпки, които целят просто подобряването на руско-американските отношения. Също така продължава опозицията и в самата американска администрация срещу предпочитаното от Тръмп провеждане на двустранна среща с руския президент по време на срещата на Г-20 в Германия следващата седмица.

Според някои разговорите между двамата трябва да са кратки и неформални, проведени в кулоарите, най-вече заради множеството обвинения срещу американския президент в топли отношения с Москва.

Все още остават неясни и обстоятелствата около предполагаемия разговор между двамата лидери. Говорителят на Националния съвет Майкъл Антън заяви, че срещата „все още не е зададена в никакъв формат“, но не коментира новината за готвени отстъпки.

„Има съпротива към предлагането на каквото и да е било без нещо в замяна“, заяви един от източниците на The Guardian, който преди е бил част от екипа на Белия дом.

При идването си на поста американският държавен секретар Рекс Тилърсън подкрепи осъществяването на ходове за подобряване на двустранните отношения с Русия, като организира срещата в Овалния кабинет между Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров. Но според друг източник на вестника бившият петролен магнат се е почувствал неприятно от инцидента, при който руското правителство публикува снимки от срещата, без разрешението на Вашингтон. Това, както и разкритието, че Тръмп е споделил класифициран информация за антитерористични операции на Лавров, са втвърдили опозицията на Тилърсън по отношение на отслабване на санкциите, без да има промяна в отношението на Москва.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички