Доверието в Германия се възвръща


Доверието в Германия се възвръща
Снимка:

358

Индексът на очакванията на инвеститорите и анализаторите по отношение на германската икономика през следващите шест месеца (индекс на доверието) нарасна през октомври до минус 11,5% от минус 18,2%, показват данните на изследователския институт ZEW.

Втори месец поред продължава растежа на този показател. Неговата стойност е най-високата от май. Анализаторите, анкетирани от "Блумбърг", прогнозираха, че индексът ще нарасне до минус 14,9 пункта.

"Това показва, че от гледна точка на финансовите експерти, икономическите рискове за Германия са намалели до известна степен. Намаляването на несигурността на пазарите през последните седмици е допринесла за това", се казва в изявлението на ZEW.

Междувременно днес германското правителство обяви, че иска бързи промени в договора за ЕС, които да предоставят по-силна роля на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси.

Финансовият министър на страната Волфганг Шойбле, който говори пред журналисти след завръщането си от Азия, заяви, че канцлерът Ангела Меркел ще представи съответен план на останалите лидери на ЕС на срещата на върха в Брюксел в четвъртък и петък. "Трябва да направим по-големи стъпки към фискален съюз и трябва да използваме този шанс сега", заяви Шойбле.

Еврокомисарят трябва да разполага с правомощия за вземане на едностранни решения и с право да отхвърля национални бюджети, връщайки ги на националните парламенти, ако проблемите с дълга и дефицитите не са достатъчно добре решени, заяви германският финансов министър, цитиран от АФП и БГНЕС.

"Повече взаимна фискална политика автоматично означава лимит на националния бюджетен суверенитет", допълни Шойбле. В момента еврокомисарят по конкурентноспособността има едностранни правомощия и "вдъхва уважение и страх в цял свят", отбеляза той. Освен това договорът за ЕС трябва да бъде променен, за да подобри демокрацията в Европейския парламент, смята Шойбле.

Германия ще предложи само държавите членки, които имат отношение към даден проблем, да могат да гласуват по него. Например страните, които не са подписали Шенгенското споразумение, позволяващо свободно придвижване на граждани в повечето страни от ЕС, да нямат право да гласуват по този въпрос.

Също така евродепутатите на държавите членки от еврозоната да могат да гласуват по проблеми, свързани с еврозоната, но не и тези, които идват от страни извън валутния съюз. В най-добрият случай събрание за договаряне на промените в договора може да се проведе през декември, заяви Шойбле и допълни, че Германия иска бързо приемане на договора.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички