Двудневна стачка парализира Гърция


Двудневна стачка парализира Гърция
Снимка:

698

Гърция ще бъде парализирана днес от 48-часова стачка, обявена от двете най-големи синдикални централи, които обединяват работещите в частния и държавния сектор - ГСЕЕ и АДЕДИ.

Ппротестът е в знак на протест срещу новите мерки за икономии, които се определят от тях като шокови.

Общественият транспорт в страната ще бъде блокиран, влаковете няма да се движат, а корабите ще останат по пристанищата, учебни занятия също няма да има, тъй като в стачката ще се включат и преподавателите, съобщават гръцките медии.

Убиват демокрацията в страната, която ги роди, заяви секретарят на конфедерацията ГСЕЕ Филипас Томас.

Гръцки зам.-министър на труда вчера връчи оставката си на премиера Лукас Пападимос, съобщават медиите. Подавам оставка, не мога да приложа мерките за икономии, заяви Янис Куцукос.

Зам.-министърът, който е от социалистическата партия ПАСОК, е подал оставка, тъй като не може реализира мерките, договорени с тройката от политическите лидери на трите партии, подкрепящи коалиционното правителство в рамките на новата икономическа програма.

Всички разбираме, че преговорите за намаляване на дълга и за новия заем са се водили при крайно неблагоприятни условия за Гърция, за жалост, договорените мерки не са просто жестоки, те са крайно болезнени за работещите, се казва в съобщение, огласено от канцеларията на Янис Куцукос.

Междувременно натискът от Брюксел продължава.

 Правителството и парламентът в Гърция все още трябва "да убедят" европейските си партньори в ангажимента си да изпълнят обещанията за реформа, за да се надяват да получат нова помощ, която е ключова за бъдеще на страната, обяви Европейската комисия, цитирана от БТА.

Гръцкото правителство и парламентът на страната трябва да убедят европейските си партньори, че са поели силни ангажименти и ще направят конкретни действия, коментира врокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички