Дълговата криза срина доверието на инвеститорите


Дълговата криза срина доверието на инвеститорите
Снимка:

730

Оптимизмът на инвеститорите в Централна Европа търпи спад, се отбелязва в доклада Deloitte CE Private Equity на консултантската компания Делойт.

Спадът с 30 пункта - от 101 на 71 пункта, който е отчетен от новото издание на проучването е значителен, но не е толкова тежък както регистрираните през октомври 2007 г., октомври 2008 г. и октомври 2011 г.

Посоката на настроенията сочеше и нагоре и надолу през последните две години. Това е четвъртото поред шестмесечно проучване, което показва промяна в посоката на доверието в сравнение с всяко предходно проучване. След известно видимо възстановяване в настроенията през април миналата година, този спад е очакван отговор на икономическите перспективи за растеж на търговските партньори и общата несигурност в еврозоната, съмненията за възстановяването в Чешката република и Унгария и очакванията за по-бавен растеж в Словакия, Румъния и дори в Полша, коментира Гарет Бърн, съдружник в Делойт

Притесненията се подчертават и от факта, че 59% от анкетираните, които включват анализатори във водещи частни фондове в най-големите икономики в Централна Европа, очакват по-нататъшен спад в икономическия климат и никой не предвижда подобрение в този аспект.

Бърн бърза да отбележи обаче, че не всичко е негативно в мненията на частните фондове в региона.

Например 17% от анкетираните все още акумулират инвестиционни резерви в подготовка за активно купуване, когато настъпи подходящото време. 35% предвиждат, че все още ще купуват повече, отколкото ще продават през следващите шест месеца, а 21% очакват да се подобри ефективността на техните инвестиции в периода до пролетта на следващата година, отбелязва той.

Само през последните няколко седмици станахме свидетели как Адвент Интернешънъл спечели сделката за полската верига за търговия на дребно EKO, видяхме придобиването на Walmark и Alfa Medical от Mid Europa, и финансовите услуги на Abris в Полша и Румъния, даде пример Бърн.

Нещо повече, има широко разпространено мнение, че частните фондове ще се активизират за възможностите за консолидация на пазара през следващите шест месеца, добавя експертът.

Инвестиционните консултанти трябваше значително да променят подхода си през последните години.

Техните действия трябва да съответстват на преобладаващите условия, без значение несигурността на средата, в която те трябва да работят, добавя Гарет Бърн.

Едно нещо е сигурно – тъй като условията се променят много по-бързо и много по-драматично от когато и да е било преди, инвестиционните консултанти от страните в Централна Европа продължават да се стремят да създават стойност и устойчиво печеливши бизнеси във времена на предизвикателства в Централна Европа. Това би трябвало да бъде стимул и за ръст на цялата икономика.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички