ЕЦБ: България все още не е готова за еврозоната


ЕЦБ: България все още не е готова за еврозоната
Снимка:

522

България все още не е готова за еврозоната, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ).

Никоя от осемте европейски страни, които може да кандидатстват за членство в еврозоната, не изпълняват необходимите икономически и юридически критерии за получаване на членство, се казва в доклад на банката, цитиран от АФП.

В доклада ЕЦБ разглежда напредъка на осемте страни членки на ЕС, които скоро трябва да се присъединят към валутния съюз – България, Чехия, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Сред разглежданите критерии е нивото на инфлацията. Едва три страни – България, Чехия и Швеция – изпълняват изискванията по този критерий.

Освен това, всички от тези държави, с изключение на Швеция, имат прекомерно голям бюджетен дефицит - над 3% от брутния вътрешен продукт, смята още ЕЦБ.

В същото време, единствено България има дълг под 60% от БВП.

Според ЕЦБ във всяка от страните има неизпълнение на „юридическите условия” за влизане в еврозоната, каквото е пълната независимост на централната банка.

Междувременно Европейската комисия препоръча днес Германия и България да бъдат извадени от „черния списък” на страните, които са заплашени от санкции заради прекомерен дефицит, тъй като са успели да намалят своите дефицити под определения лимит от ЕС, предаде „ИЮ Бизнес”.

От Комисията посочиха, че процедурите за прекомерен дефицит срещу двете държави може да бъдат прекратени, след като Германия е намалила дефицита си до 1% през 2011 година, в България – до 2,1% от БВП.

ЕК прогнозира свиване на бюджетния дефицит на Германия до 0,9% и 0,7% съответно през 2012 и 2013 година. През текущата година се очаква дефицитът на България да се понижи до 1,9%, а през 2013 година – до 1,7%.

Ако препоръката бъде одобрена от лидерите на ЕС в края на юни, то срещу 21 от 27-те страни от ЕС ще има процедури за прекомерен дефицит. Сред провинилите се държави са Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Естония, Финландия, Люксембург и Швеция са единствените други страни, които избягват процедурата за прекомерен дефицит. В края на миналата година ЕС втвърди правилата за борба с дефицита и дълга, като улесни налагането на санкции на държави, които системно не успяват да ограничат разходите си.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички