ЕЦБ е обнадеждена от новата инфлация в еврозоната


ЕЦБ е обнадеждена от новата инфлация в еврозоната
Снимка: iStock/Guliver

2378

Основната инфлация в еврозоната се възстанови през юни, предлагайки комфорт на Европейската централна банка, но все още не успява да постигне подобрение, което политиците очакват.

С намаляването на натиска върху растежа и цените през годината, председателят на ЕЦБ Марио Драги вече заяви, че ще настъпи по-голямо облекчаване на политиката в близко бъдеще, ако инфлацията и перспективите за растеж не се подобрят.

Общата инфлация се запазва стабилна, както се очакваше, на 1,2%, което е доста по-малко от целта на ЕЦБ от почти 2%, но внимателно наблюдаваната "основна" цифра (която не включва променливите цени на храните и енергията) скочи до 1,2% от 1% през май.

Докато възстановяването на базисната инфлация е впечатляващо, то е в съответствие с очакванията и все още под показателя през април, което предполага, че общият ценови натиск е скромен въпреки годините на извънредни стимули от ЕЦБ.

Слабата инфлация отдавна озадачава политиците.

19-членният валутен блок създаде над 10 млн. работни места след най-лошите дни на дълговата криза, а заетостта е най-високата в историята. Заплатите също нарастват сравнително бързо, създавайки подходяща среда за по-високи цени.

И все пак инфлацията остава слаба, тъй като предприятията по-скоро биха жертвали собствените си маржове, отколкото да вдигнат цените. Проблемът е, че ако цените не се повишат по време на бума, те едва ли ще го направят по време на икономически спад.

Растежът на еврозоната е едва 1,2% през тази година, по-малко от половината от цифрата за 2017 г., а натрупващите се напоследък мрачни индикатори показват, че това все още може да бъде оптимистична оценка.

Ключовият показател за настроението на еврозоната, публикуван в четвъртък, беше по-слаб от очакванията, а широко наблюдаваният индекс на IFO в Германия също разочарова.

Цифрите само засилиха вече широко разпространените очаквания, че ЕЦБ ще намали лихвените проценти или през юли, или през септември, и ще положи основите за възобновяване на покупките на активи.

Целта на тази подкрепа е да намали разходите за заеми още повече, но може да не успее да предостави значителен стимул, тъй като доходността на облигациите вече е близо до рекордно високи стойности.

Следващата среща на ЕЦБ е на 25 юли, а инвеститорите са разделени в мненията си дали банката ще пусне стимулите или ще изчака срещата си на 12 септември. Макар някои инвеститори да настояват да се действа още по-рано, промените на върха на ЕЦБ могат да усложнят процеса.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички