ЕЦБ: Излизане на Гърция от еврозоната би било управляемо


ЕЦБ: Излизане на Гърция от еврозоната би било управляемо
Снимка:

318

Излизане на Гърция от еврозоната би било "управляемо", дори ако е скъпо и доведе до повишаване на безработицата, заяви високопоставен представител на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В интервю за в. "Франкфуртер Рундашау" Йорг Асмусен, германски представител на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, отговори на въпрос за възможността затъналата в дългове Гърция да бъде принудена да излезе от еврозоната, съобщава АФП.

"Първо: Моето предпочитание е ясно. Гърция трябва да остане в еврозоната. Второ: В ръцете на Гърция е да постигне това. Трето: Излизане на Гърция би било управляемо. Четвърто: Излизането няма да е толкова подредено, както някои си го представят", заяви Асмусен.

Изявлението на Асмусен идва в началото на изключително важна седмица за Гърция, която се опитва да убеди европейските си партньори да й отпуснат нов транш от спасителната помощ, за да поддържа икономиката си и да успее да остане в еврозоната.

Премиерът на страната Андонис Самарас ще проведе среща с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин в петък и с френския президент Франсоа Оланд в събота. Гръцкият външен министър Димитрис Аврамопулос е в Берлин днес за среща с германския си колега Гидо Вестервеле, за да подготвят срещата на Меркел и Самарас.

Всички погледи са насочени към доклада на международните кредитори на Гърция от т.нар. Тройка, очакван през септември. Докладът ще оцени напредъка по реформите, поискани от Гърция срещу деблокирането на около 31,5 милиарда евро (38,9 милиарда долара), от които страната отчаяно се нуждае, за да се задържи на повърхността.

За момента няма риск от изпадане в неплатежоспособност на страната.

Очаква се Гърция да изплати "без никакъв проблем" на ЕЦБ дълг от 3,2 милиарда евро, чийто падеж настъпва днес, съобщи министерството на финансите.

"Въпросът е уреден, няма никакъв проблем, Гърция ще изплати дълга днес", към днешна дата "имаме необходимите пари", заяви пред АФП източник от министерството, без да уточнява в колко часа ще бъде изплатен дългът.

Гърция, която остана без пари в очакване на предоставянето на нови заеми от спасителната помощ от ЕС и МВФ, набра миналата седмица изключителната сума от 4,063 милиарда евро в тримесечни държавни ценни книжа, за да покрие текущите си нужди и да избегне неплатежоспособност.

Емисията, за която страната трябваше да приеме лихва от 4,43%, й позволи да избегне премеждието от падежа на 20 август на суверенни облигации, държани от ЕЦБ. Банката, от която Гърция първоначално очакваше техническо решение, позволяващо да се отложи настъпването на падежа, се съгласи с искането на Атина за набирането на тази сума.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички