ЕЦБ не увеличи ликвидната подкрепа за гръцките банки


ЕЦБ не увеличи ликвидната подкрепа за гръцките банки
Снимка: Getty Images

1563

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази без промяна лимита на Механизма за спешна ликвидност за гръцките търговски банки (програмата ELA) до малко под 89 млрд. евро. Това съобщи БНР.

В същото време ЕЦБ засили натиска върху гръцката банкова система и повиши размера на обезпеченията, които банките в страната трябва да предоставят при получаване на свежо кредитиране по програмата ELA, провеждана през Централната банка на Гърция. Това означава, че наложеният от гръцките власти в началото на миналата седмица контрол върху движенията на капитали, паралелно с въведената "банкова ваканция" в Гърция, ще продължи да бъде в сила и през следващите дни, като ще остане валиден и въведеният ежедневен лимит за теглене до 60 евро от банкоматите в страната.

Решението на ЕЦБ, взето по време на телеконферентен разговор на Управителния съвет на банката, дойде само ден, след като гръцките избиратели гласуваха с голямо мнозинство за отхвърляне на исканията за икономически реформи и фискални съкращения, направени в края на миналия месец от международните кредитори на страната.

На 28-и юни ЕЦБ "замрази" размера на осигуряваната спешна ликвидност за гръцките банки на около 89 млрд. евро и от тогава насам няма допълнително повишение на този лимит. Това беше и основната причина за въвеждане на "банковата ваканция" в Гърция, която по предварителни разчети трябваше да приключи този понеделник. Но поредното замразяване на размера на програмата ELA принуди Гръцката банкова асоциация да удължи срока на банковата ваканция с поне още два дни (до сряда включително).

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички