ЕЦБ: Рано е да се правят изводи за икономическите последствия от атентатите


ЕЦБ: Рано е да се правят изводи за икономическите последствия от атентатите
Снимка: Getty Images

2531

Твърде рано е да се направят изводи за икономическото и финансово влияние на последните терористични атаки в Париж, заяви в понеделник вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио.

Всичко зависи много от събитията, които ще последват. Ако няма да има по-нататъшни последствия, въздействието няма да бъде много съществено, но то ще зависи от предстоящите събития, посочи Констанцио, цитиран от БНР.

Терористичните атаки във френската столица могат да окажат въздействие върху инвеститорското доверие и влошаване на риск-апетита, което според него ще бъде "основен канал" на реакция на финансовите пазари.

Ако събитията наистина доведат до такова въздействие от гледна точка на доверието и на бягство от рискови активи, тогава последствията могат да бъдат по-лоши, допълни вицепрезидентът на ЕЦБ.

Икономистите от своя страна смятат, че въпреки че е рано да се направи оценка за влиянието от терористичния акт върху състоянието на френската икономика, тя може да издържи на ефектите от атаките, ако те са изолирани.

Ако атаките в Париж не са началото на една продължителна терористична кампания, нашата преценка е, че макроикономическите последици ще бъдат ограничени и краткотрайни, посочват в свой анализ икономисти на американската банка JP Morgan.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички