ЕЦБ: След година Гърция отново поема нагоре


ЕЦБ: След година Гърция отново поема нагоре
Снимка:

418

Гърция ще се върне към растеж през 2014 г. Тези, които предвиждаха в началото на година излизане на Гърция от еврозоната, напълно са сгрешили.

Това коментира Йорг Асмусен, член на ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) в интервю за германския регионален вестник "Рейнише Пост", който ще излезе утре, пише БГНЕС.

Гръцкото правителство планира в бюджета си със строги ограничения за 2013 г. шеста поредна година на рецесия със спад с 4,5% на БВП след очакваното намаление от 6,5% за 2012 г.

Представителят на ЕЦБ изрази задоволство от значителните усилия на затъналата в дългове страна да намали бюджетния си дефицит, въпреки рецесията, закъснението на структурните реформи и гнева на улицата заради строгите мерки за ограничаване на разходите.

"Между 2009 и 2012 г. бюджетният дефицит беше намален на 9 процентни пункта от БВП. Това е значителен резултат", заяви Асмусен.

"Гърция трябва да създаде растеж и сама да се изправи на крака благодарение на увеличаването на фискалните приходи", припомни още Асмусен, изключвайки за момента нова спасителна програма на ЕС.

Днес германският министър на финансите Волфганг Шойбле подчерта, че Гърция, която "за първи път от избирането на правителството на Самарас през юни се стреми много сериозно да прилага реформите, намали значително дефицита си и цената на труда".

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички