ЕЦБ: Ускорената инфлация в еврозоната е временно явление


ЕЦБ: Ускорената инфлация в еврозоната е временно явление
Снимка: Getty Images / Guliver

2486

Настоящото силно ускоряване на инфлацията в еврозоната се дължи до голяма степен на нарастващите петролни цени и с оглед на това е временно явление, което не оказва влияние върху перспективите за ценовата стабилност. Това обяви Европейската централна банка в доклад, публикуван в четвъртък, предаде БНР.

Както се очакваше, водещата инфлация напоследък се увеличи до голяма степен в резултат на базови ефекти от нарастващите цени на енергията, но основният инфлационен натиск остава слаб, се посочва в първия за годината икономически бюлетин на ЕЦБ. Банката представя подобен доклад осем пъти в годината, или две седмици след всяко нейно редовно заседание.

Управителният съвет ще продължава да преценява дали промените в хармонизирана инфлация са временни и дали те ще имат последствия за средносрочните прогнози за ценовата стабилност, отбеляза ЕЦБ.

Трябва да се има предвид, че през януари инфлацията в еврозоната се ускори до близо четиригодишен връх от 1,8% спрямо 1,1% месец по-рано, но благодарение на солиден скок на цените на енергията. Основната инфлация (изключвайки цените на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия) обаче нарасна през януари с едва 0,9% на годишна база - без промяна спрямо декември.

Въпреки че продължава умереният отскок на глобалните икономически показатели, рисковете пред перспективите за бизнес активността остават в низходяща посока (за по-слаб от очакваното икономически растеж), като тези рискове са свързани по-специално с политическата несигурност и финансовите дисбаланси, посочва Централната банка.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички