Един от бащите на еврозоната чертае мрачно бъдеще за валутния блок


Един от бащите на еврозоната чертае мрачно бъдеще за валутния блок
Снимка: Getty Images/Guliver

2630

Липсата на стратегия, която да позволява на членовете на еврозоната да я напуснат, е грешка. Това заяви професор Отмар Исинг, бивш главен икономист на Европейската централна банка и един от създателите на валутния блок, пред BBC.

По думите му в еврозоната има „слаби точки“ - Гърция, Португалия и Италия. А ефектът от отрицателните лихви расте и политическото напрежение заплашва независимостта на централните банки.

Според проф. Исинг структурните проблеми във валутния блок и намаляващата подкрепа за него са много сериозни въпроси. „Валутата е стабилна и се представя по-добре от очакваното. Но ми се ще да кажа същото за самия блок, а не мога“, коментира той.

Държавите, които повлякоха зоната към криза, все още изпитват големи финансови затруднения. Гърция е в „перманентна“ рецесия, а икономическите реформи в Поругалия и Италия или са замразени, или се преразглеждат.

В последните години Исинг, който е и бивш съветник на германския канцлер Ангела Меркел, няколко пъти изрази съмнения в европроекта и предупреди, че той ще се срине без подходящите реформи.

Една от грешките, според него, е, че веднъж стане ли една държава член на еврозоната, остава такъв завинаги.

„Това означава, че страните, които не се съобразяват с бюджетните правила на блока, могат да изнудват другите“, смята професорът. Според него ако Гърция например е имала възможност да напусне временно еврозоната, за да стабилизира икономиката си, сега е щяла да бъде в доста по-добро финансово здраве. Други страни пък изобщо не трябвало да се присъединяват. „Те не бяха готови да се развиват под единна монетарна политика“, заяви Исинг, без да уточнява за кои държави говори.

Специалистът изрази тревога и за политиката на централните банки да оставят лихвите отрицателни в опит да стимулират растежа. „Ако това продължи дълго, ще има драматични последици за застрахователните компании и пенсионните фондове. Ще става все по-трудно да се излезе от ситуацията“, допълни Исинг.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички