ЕК: България да спазва правилата на ЕС за свободното движение на капитали


ЕК: България да спазва правилата на ЕС за свободното движение на капитали
Снимка:

1147

България да спазва правилата на Европейския съюз относно свободното движение на капитали по член 63 от Договора за функционирането на ЕС. Това поиска Европейската комисия, съобщиха от информационния център.

Със Закона за приватизация и следприватизационен контрол в България се въвеждат специални права за българската държава, които биха могли да ограничат свободното движение на капитали. По силата на този закон дори когато само един от акционерите на дружеството наруши своите задължения, произтичащи от приватизационен договор, тези специални права позволяват на българската държава да налага ипотеки и други обезпечителни мерки не само върху собствеността на този акционер, но и върху собствеността на приватизираното дружество.

Ако България не премахне тези специални права, това може да е препятствие за вече направените в България инвестиции на ЕС и да разубеди нови инвеститори в бъдеще. Тъй като България все още не е отменила тези ограничения, под формата на мотивирано становище Комисията отправя искане към България да предприеме действия, за да се съобрази изцяло с правилата на ЕС. Ако в рамките на два месеца българските органи не дадат задоволителен отговор, Комисията може да отнесе въпроса до Съда на Европейския съюз.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички