ЕК: Кредиторите и Гърция са се споразумели " по принцип"


ЕК: Кредиторите и Гърция са се споразумели " по принцип"
Снимка:

1909

Кредиторите и Гърция са се договорили за новата финансова помощ "по принцип". Това съобщиха от Европейската комисия, цитирани от BBC.

Говорителят на ЕК Аника Брайдхарт потвърди, че шефът на комисията Жан-Клод Юнкер е разговарял по телефона с гръцкия премиер Ципрас и с финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле и допълни, че по-късно днес Юнкер ще разговаря и с германския канцлер Меркел, както и с френския президент Оланд. Брайдхарт отбелязва, че все още е необходимо постигането на политическо споразумение в еврозоната относно договорената гръцка спасителна програма.

Постигнатото споразумение за нова тригодишна спасителна програма за Атина в размер до 86 млрд. евро ще бъде изпратено до края на деня на гръцкия парламент и се очаква да бъде гласувано в четвъртък (13-и август), съобщава електронното издание Ekatherimini.com, цитирайки неназован правителствен източник.

Споразумението, което предвижда поредица от трудни икономически реформи, се очаква да бъде внесено в гръцкия парламент под формата на един законопроект, включващ два члена – единият ще включва подробна тригодишна спасителна кредитна програма и Меморандума за разбирателство и вторият член ще обхваща предварителните действия, които властите в Атина ще трябва да превърнат в закони, за да могат да получат в срок първия транш от новата финансова помощ, допълва гръцкото издание.

След като бе обсъден от парламентарните комисии в сряда, законопроектът ще бъде представен за дебатиране и за гласуване в четвъртък, заяви неназованият гръцки официален представител.

По-рано Гърция и ръководителите на мисията на международните кредитори постигнаха съгласие за предварително споразумение относно основния сценарий за макроикономическите показатели на страната. Очаква се първичният излишък на държавния бюджет на страната през 2016 г. са бъде 0,5 на сто от БВП, а през 2017 г. - 1,0% от БВП. Този сценарий предвижда намаляване на БВП на Гърция с 0,5 % през 2016 г., а през 2017 г. връщане на страната към икономически растеж от 2,3%.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички