ЕК не е оптимист, че ще се споразумее с Гърция тази седмица


ЕК не е оптимист, че ще се споразумее с Гърция тази седмица
Снимка: Getty Images/Guliver

1409

Европейската комисия (ЕК) не смята, че на утрешната среща с финансовите министри от еврозоната или на срещата на лидерите на ЕС в четвъртък ще се стигне до споразумение с Гърция за преструктурирането на дълга.

"Предприемат се следващи стъпки, но на този етап ние имаме ниски очаквания, че може да бъде постигнато каквото и да окончателно споразумение на утрешната среща на Еврогрупата или на Европейския съвет в четвъртък. На този етап контактите с гръцките управляващи не са много плодотворни", заяви на пресконференция говорител на ЕК, цитиран от БНР.

Според него президентът на комисията Жан-Клод Юнкер няма конкретен план за Гърция, единственият план е да се запази Гърция в евротозоната.

Междувременно се заговори, че Европейската комисия е готова с компромисни предложения, за да бъде постигнато споразумение с новото гръцко правителство.

Според неназовани европейски източници на агенция Market News International (MNI), ЕК ще предложи шестмесечен период, в който Гърция да обсъди с международните си кредитори всички нерешени въпроси, бъдещето на спасителната програма, както и реогранизация на досегашната мисия на "Тройката" (инспекторите от ЕК, ЕЦБ и МВФ).

Комисията също така е склонна в новото споразумение с Гърция да бъде заложен "първичен" бюджетен излишък (бюджетен баланс, изключващ разходите за обслужване на дълга) между 1,5% и 2,0% от БВП, като това би било под досегашното изискване на "Тройката" за излишък в размер на 3% от БВП и малко над настояванията на гръцките власти за "първичен" излишък от 1,49%.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички