ЕК отчете успех със спасителната програма на Кипър, която спира да действа


ЕК отчете успех със спасителната програма на Кипър, която спира да действа
Снимка: Thinkstock/ Guliver

1631

Днес (31 март) официално приключва програмата за финансова помощ, която беше наложена в Кипър от ЕС.

Според заключението на Брюксел програмата е изпълнила своята цел и е помогнала на Кипър да извърши необходимите структурни реформи след банковата криза, която разлюля Острова на Афродита през 2013 година. Освен това Кипър се е върнал на пътя на устойчивото икономическо развитие, гласи заключението на ЕК. През миналата година кипърският икономически растеж е 1,6% т.е. най-високият от 2008 година насам.

Заемът, който ЕК отпусна на Кипър, беше в размер на 10 млрд. евро, но от тях само 7,3 млрд. бяха употребени. Кипър няма да получи последните 275 млн. евро от него, защото не успя да приватизира националната телекомуникационна компания CYTA заради липса на одобрението на парламента.

Интересен факт в спасителната програма на Кипър беше и мобилизацията на ресурси от банковата система на страната. На Никозия беше поставено условието да въведе еднократен налог върху банковите депозити като предпоставка за получаването на спасителен пакет в размер на 10 млрд. евро. Това докара 5,8 млрд. евро, а според мнозина основната цел беше да се впрегнат руските пари за спасението на Острова на Афродита.

Излизането на Кипър от спасителната програма обаче оставя Острова на Афродита извън програмата за количествени улеснения на ЕЦБ – т.е. извън възможността ЕЦБ да печата пари директно за Кипър.

Това е четвъртата приключила спасителна програма в еврозоната след Ирландия, Испания и Португалия. Гърция остава единствената държава, въвела еврото, която все още е в програма за финансово оздравяване.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички