ЕП не позволи на страните-членки едностранно да забраняват ГМО


ЕП не позволи на страните-членки едностранно да забраняват ГМО
Снимка: Getty Images/Guliver

5278

Европейският парламент отхвърли проектозакон, който позволява отделните страни в ЕС да налагат забрана на национално ниво за продажба на генно модифицирани организми (ГМО) и фураж.

Мнозинството гласува против гарантиране право на правителствата в ЕС едностранно да се отказват от правила на единния пазар в съюза за генно модифицирани организми (ГМО) и фураж за животни.

Общо 577 евродепутати са гласували против предложението на Европейската комисия (ЕК). Други 75 са го подкрепиха, а 38 гласували с "въздържал се", съобщи БНР.

По-рано докладчикът от Италия Джовани Ла Виа обяви, че индивидуалното ембарго на вноса на ГМО и продажбата им за фураж в някои страни ще създаде проблеми за свободната търговия в ЕС. Мнозинството се обедини именно около тази теза.

В началото на годината ЕП прие ново законодателство, което позволява на европейските държави да ограничат или забранят изцяло отглеждането на генномодифицирани култури (ГМО) на тяхна територия, независимо дали това е позволено на европейско ниво.

Деветнадесет страни-членки на Европейския съюз поискаха пълна или частична забрана за отглеждането на генно-модифицирани култури. По силата на приета неотдавна директива 28-те имаха право до 3 октомври да поискат забраната върху отглеждането на тяхната територия на ГМО култури, вече разрешени от Евросъюза или на път да бъдат разрешени.

До момента на европейска територия официално е отглеждана само една ГМО култура – царевицата MON810 на Monsanto. Генните подобрения в нея я правят устойчива на пестициди. Monsanto обаче се изтегли от Европа преди известно време. Отделно 58 ГМО култури могат да се внасят в ЕС – както като разсад, така и като хранителни продукти.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички