ЕС и Великобритания се споразумяха за помощта за бизнеса, но за риболова - не


ЕС и Великобритания се споразумяха за помощта за бизнеса, но за риболова - не
Снимка: iStock

2704

Британските и европейските преговарящи постигнаха напредък в съгласуването на правилата за справедлива търговия, но все още са далеч по отношение на достъпа до риболов, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, предаде AFP.

"Следващите дни ще бъдат решаващи", каза тя пред Европейския парламент, докато в Брюксел продължават интензивните преговори за търговска сделка след Брекзит.

"Добрата новина е, че намерихме път към решаването на повечето въпроси", каза Фон дер Лайен и добави, че тя и преговарящият за ЕС Мишел Барние вече могат да видят "възможен път към споразумение".

"Но въпреки че сме толкова близо, все пак сме толкова далеч един от друг, защото два въпроса все още остават нерешени, вие ги знаете много добре: равни условия и риболов."

Фон дер Лайен заяви, че Барние и неговият колега от Обединеното кралство Дейвид Фрост са постигнали напредък по отношение на установяването на правилата за държавна помощ за бизнеса и че начините, по които сделката ще се управлява "досега са решени до голяма степен".

Но тя е песимистична по отношение на риболова. Великобритания настоява когато напусне единния пазар на ЕС в края на годината да възобнови пълния контрол върху достъпа до водите си. Държавите-членки на ЕС се стремят да запазят квотите за своите екипажи, които практикуват риболов във водите на Обединеното кралство, и искат дългосрочно споразумение за осигуряване на стабилност. Засега Великобритания предлага само намален достъп и предоговаряне на годишни квоти.

"По отношение на рибарството дискусията все още е много трудна", каза Фон дер Лайен. "Ние не поставяме под въпрос суверенитета на Обединеното кралство в собствените му води, но поискахме предвидимост и стабилност за нашите рибари", каза тя. "И, честно казано, понякога мисля, че няма да можем да разрешим този въпрос."

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички