ЕС преоценява програмата за Гърция, гледа с предпазлив оптимизъм към Украйна


ЕС преоценява програмата за Гърция, гледа с предпазлив оптимизъм към Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

1297

Ще преоценим програмата за финансова помощ за Гърция. Радвам се, че Алексис Ципрас и председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум се споразумяха, че тази мярка е необходима. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде Reuters.

По думите му ЕС приема резултатите от преговорите в Минск "с предпазлив оптимизъм" и обещава да съдейства за изпълнението им "чрез практически мерки".

Режимът на санкции срещу Москва остава непроменен. Освен това, на срещата на върха бе взето решение да се засили контактите на ЕС с Русия по въпросите на енергетиката, газовите доставки, търговията. Обявено беше и намерението да се проучат възможностите за сътрудничество с Евразийския икономически съюз.

Завършилата среща на върха на ЕС в действителност е първата в последно време, на която не бе разглеждан въпроса за затягане на санкциите срещу Русия. Причината за това е споразумението за уреждане на украинската криза на срещата на "нормандската четворка" в Минск.

"Постигнатото споразумение в Минск предизвика въздишка на облекчение у Европа. Това е страхотна новина", каза Юнкер и добави: "Европейският съюз ще възобнови тристранните преговори с Киев и Москва за доставяне на руски газ за Украйна след постигнатото мирно споразумение с Русия във връзка с Украйна". Според него преговорите ще бъдат подновени, за да не се стига следващата зима отново до проблем с доставките на газ. ЕС ще проучи възможностите за взаимодействие с Евразийския икономически съюз.

"Приемаме резултатите от преговорите в Минск с предпазлив оптимизъм и смятаме, че всичко ще зависи от практическото прилагане на постигнатите договорености", каза и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Според него "ЕС е готов да предприеме по-нататъшни мерки срещу Русия, ако постигнатото в Минск мирно споразумение за Украйна не се спазва".

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички