ЕС реши да спре процедурата за прекомерен бюджетен дефицит срещу Гърция


ЕС реши да спре процедурата за прекомерен бюджетен дефицит срещу Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

2405

Осем години, след като избухна икономическата и финансова криза в Гърция и се наложи Брюксел да вземе извънредни мерки, Европейският съюз най-накрая затвори процедурата за прекомерен бюджетен дефицит на южните ни съседи. Това стана ясно от съобщение на Европейския съвет.

През 2009 година Гърция беше достигнала до бюджетен дефицит от 15,1% от БВП, но през 2016 година вече с излишък от 0,7%. Очаква се през тази година отново да има дефицит – 1,2% по прогнозата на ЕК, но незначителен и след това прогнозите са за ново подобрение – 0,6% излишък през 2018 година. Гърция пое ангажимент да има излишък от 3,5% от БВП до 2022 година и да спазва критериите от Маастрихт т.е. да не допуска дефицит от под 3% от БВП.

Времето, което отне на Гърция да влезе в релси, всъщност се оказа много повече от исканото от ЕС. Когато през април 2009 година Съветът отвори процедура за прекомерен дефицит, той поиска от Атина да поправи нещата до края на 2010 година. През февруари 2010 година обаче стана ясно, че усилията на Гърция не са достатъчни и не са ефективни. Кризата доведе до искане на заем от страна на Гърция, като в крайна сметка бяха отпуснати три международни кредитни линии на Атина.

„След много години на изключителни трудности, финансовото положение на Гърция е много по-добро. Вече сме в последната година на изпълнение на третия спасителен пакет за Гърция и има сериозен прогрес Атина да набира средства от международните финансови пазари”, заяви естонският министър Томас Тонисте в качеството си на действащ действащ председател на Съвета на финансовите министри на ЕС.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички