ЕС убеждава Франция за свободна търговия със САЩ


ЕС убеждава Франция за свободна търговия със САЩ
Снимка:

481

Днес министрите на търговията на страните от ЕС се събират в опит да убедят Франция да подкрепи даването на мандат на Европейската комисия да започне преговори със САЩ по създаването на трансатлантическа зона за свободна търговия. Париж заяви, че ще използва правото си на вето, ако европейската културна идентичност и уникалност, както и свързаните с нея дейности бъдат включени в преговорите.

Търговските министри бързат с даването на мандат на ЕК, за да могат преговорите за създаването на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между Ес и САЩ да започнат преди започващата в понеделник среща на върха на държавните ръководители на страните от Г8. Франция ревностно брани европейското културно изключение. Френската телевизия излъчва най-малко 40% продукция, дело на самата страна и 20% от други европейски страни, преди да допусне до екрана си американските сапунени сериали. Посетителите на кината плащат в цената на билетите си допълнителна такса за финансиране на френската филмова индустрия. В опит Франция да бъде убедена да гласува ан блок с останалите от ЕС, източник от Еврокомисията казал пред АФП ,че Брюксел е предложил на Париж безпрецедентното право да одобри каквото сметне за добре, когато при преговорите със САЩ се стигне до обсъждане на въпросите, свързани с културата и аудиовизуалните проблеми.

Брюксел и Вашингтон се надяват ТТИП да даде мощен импулс за икономически растеж особено в Европа, където дълговата криза още не е преодоляна. При осъществяването на идеята ще бъде създадена най-голямата в света зона за свободна търговия, като годишният двустранен обмен на стоки ще е около 500 млрд. евро, други 280 млрд. евро ще идват от услуги , а инвестициите се измерват с трилиони евро. Сделката за свободна търговия ще осигурява годишно около 119 млд. евро за икономиката на ЕС и 95 млрд. за американската.

Източник от германското правителство изказал увереност, че днес от Люксембург ще дойдат добри новини.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички