ЕС все по-силно дразни англичаните


ЕС все по-силно дразни англичаните
Снимка:

517

Колкото повече време минава, толкова повече Великобритания се разочарова от ЕС. Това ясно бе показано от британския външен министър Уилям Хейг на европейските му партньори.

Хейг сподели настроенията на британците по време на посещението си Берлин, коментира руският вестник "Независимая газета".

Хората чувстват, че ЕС е еднопосочна улица, че това е голяма машина, която изсмуква решенията от парламентите на националните държави, каза Хейг.

По неговите думи механизмът на „Обединена Европа” работи като прахосмукачка – поглъща решенията на националните парламенти. Министърът нарече тази практика недемократична и настоя ситуацията да бъде променена.

Според него ако правото за взимане на решения не бъде върнато на националните парламенти, то това ще бъде нарушение на демокрацията.

Това е най-рязката критика на ЕС от страна на Великобритания през последните месеци. Думите на министъра най-вероятно още повече ще изострят отношенията между Лондон и тези, които определят политиката на ЕС. Преди всичко това е Германия, която е все по-силно възмутена от изолационистките мотиви в изявленията на британския премиер Дейвид Камерън и на основната маса от консервативните законодатели.

Камерън е в незавидно положение. Министър от неговото правителство бе принуден да подаде оставка заради скандал. Той плати за това, че не се сдържа и високомерно се разправи с полицай. Последните проучвания на общественото мнение сочат, че лейбъристите вече са по-популярни от консерваторите.

На този фон натискът върху премиера от страна на депутатите от неговата партия се усилва. Те настояват премиерът да успее да върне правомощията, отнети от ЕС, или дори да извади Великобритания от европейския блок.

Но изпълнението на тези искания не е във властта на Камерън. Близо половината от външната търговия на Великобритания е със страни от ЕС. Освен това ръцете на премиера са вързани от либералдемократите – партньорите на консерваторите в коалиционното правителство. Те са настроени проевропейски.

За да успокои критиците, Камерън все пак трябваше да даде някои обещания. Той заяви, че ще заеме решителна позиция на преговорите за бюджета на ЕС през ноември и ще блокира предложението за създаването на банков съюз в еврозоната, ако Лондон не получи гаранции за това, че интересите на британския финансов сектор няма да бъдат засегнати.

Междувременно ново проучване показа, че подкрепата за излизането на Великобритания от Европейския съюз е на най-високото ниво от 30 години.

Ако днес се проведе референдум за излизане от ЕС, то 51% от британците казват, че биха го подкрепили.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички