Еврогрупата се споразумя за гръцките реформи


Еврогрупата се споразумя за гръцките реформи
Снимка: Getty Images

1473

Финансовите министри на страните от Еврозоната се споразумяха за серията реформи, които Гърция скоростно трябва да проведе. Това предаде AFP.

Атина трябва да проведе реформите във възможно най-кратки срокове, за да може да получи част от новия спасителен заем в размер на 86 млрд. евро. Реформите засягат всички сфери на гръцката икономика и ще бъдат обявени в гръцкия парламент от премиера Алексис Ципрас.

„Одобрихме списъка с реформи, които трябва да бъдат проведени преди средата на октомври, за да бъдат "отключени" 2 млрд. евро от спасителния заем за Гърция. Отпускането на още 1 млрд. евро зависи от първото официално преразглеждане на програмата по-късно този месец", заяви след края на заседанието в Люксембург шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Гърция ще изпълни всички условия на кредиторите, увери премиерът на страната Алексис Ципрас.

"Изпълнението на условията по съглашението с кредиторите не подлежи на съмнение. Но има въпроси по които ще се борим. Налице са четири "горещи фронта", по които усилено ще работим", заяви Ципрас.

"На първо място, това са необслужените кредити. Второ - това е защитата на трудовите отношения и възстановяване на трудовите договори. Задачата тук е постепенно повишаване на минималната заплата и ликвидирането на разликите между възнагражденията на старите и новите служители. На трето място е обезпечаването на държавния характер на енергетиката. И на четвърто място - обсъждането на работите на фонда за управление на държавната собственост, който предстои да бъде създаден".

"Не е нужно да губим териториите, които сме завоювали. Не трябва да се връщаме към екстремалната неолиберална политика. За това е необходим колкото са може по-широк консенсус между прогресивните сили в Гърция. В Европа се създават крупни неолиберални съюзи. Същото ще се случи и в Гърция с цел защита на обществения и социален интерес", отбеляза Ципрас.

Прогнози

Проектобюджетът на Гърция предвижда понижаване на брутния вътрешен продукт на страната с 1,3% през 2016 г.

В проектобюджета е предвиден първичен дефицит от 894 млн. евро, което съответства на 0,5% от БВП на страната и на рамковото съглашение с кредиторите. Бюджетът за 2015 г., по оценки на гръцкото финансово министерство, ще бъде изпълнен с първичен дефицит от 418 млн. евро, или 0,24% от БВП.

През 2016 г. се предвижда по-нататъшно понижаване на държавното потребление - с 2,4%, при понижение 1,6% през 2015 г., както и на общественото потребление - с 2,1%, при 1,2% през настоящата година. Очаква се през 2016 г. експортът на стоки и услуги да се понижи с 1,2%, като импортът остане на досегашното си ниво, безработицата да регистрира леко повишение - 25,8%, при 25,4% през 2015 г.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички