Еврокомисията прогнозира по-тежка рецесия в Гърция


Еврокомисията прогнозира по-тежка рецесия в Гърция
Снимка:

469

Европейската комисия очаква по-изразена от предвиденото рецесия в Гърция през 2012 година със свиване на икономическата активност от 4,4 процента спрямо прогнозираните през есента.

Това сочат публикуваните днес най-нови прогнози на Европейската комисия, цитирани от Франс прес.

Това означава, че 2012-а ще бъде петата поредна година на рецесия в страната, на която току-що бе обещан нов голям спасителен план от около 237 милиарда евро.

Миналата година гръцкият брутен вътрешен продукт (БВП) е намалял с 6,8 процента, според комисията.

В прогнозите си ЕК подчертава, че доверието на потребителите и на бизнеса остава "много слабо".

Тази година Гърция ще бъде засегната от забавяне на външното търсене и ново свиване на вътрешното търсене, най-вече заради реформите на пазара на труда, придружени от намаляване на заплатите в държавния и частния сектор, според Еврокомисията.

Гръцкият парламент ще гласува късно днес закон за размяната на облигации с частните кредитори, която ще помогне за намаляване на огромния дълг на страната, предаде агенция Ройтерс.

Размяната, при която частните инвеститори ще получат нови дългови книжа с по-ниска стойност, ще намали със 107 милиарда евро гръцкия дълг, което е основна част от спасителния план на Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), целящ да намали гръцката задлъжнялост от 160 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) до 120,5 на сто до 2020 година.

Частните инвеститори, които притежават гръцки държавни облигации за около 200 милиарда евро, ще понесат загуби от 53,5 процента съгласно споразумението, одобрено от финансовите министри от еврозоната в понеделник, посочва БТА.

На срещата те одобриха и нов заем за Гърция на стойност 130 милиарда евро.

Правителството обяви, че офертата към притежателите на облигации трябва да бъде отправена до утре и да бъде завършена до 12 март, преди крайния срок 20 март, когато настъпва падежът на гръцки задължения на стойност 14,5 милиарда евро.

Законодателството предвижда инвеститорите да получат най-малко 10 дни, за да обмислят сделката и създава така наречените "клаузи за колективно действие".

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички