Евролидерите утвърждават фискалния пакт


Евролидерите утвърждават фискалния пакт
Снимка:

448

 Премиерът Бойко Борисов ще участва в днешното първо за годината извънредно заседание на Европейския съвет в Брюксел, на което се очаква да бъде утвърден окончателният текст на фискалния пакт.

Предвижда се, ако бъде приет, пактът да бъде подписан през март и ратифициран от националните парламенти на страните от ЕС частично или изцяло до края на годината.

На този етап Великобритания е единствената държава в Общността, която заяви твърдо, че няма да подкрепи споразумението.

Предстои да бъде обявено решението на Полша, която предупреди, че също няма да утвърди пакта, ако той не предостави възможност страните извън еврозоната да участват със статут на наблюдател в заседанията на еврогрупата.

Спорен остава и въпросът дали и как в заседанията на еврогрупата да участва председателят на Европейския парламент.

Пактът предвижда въвеждането в националните законодателства на правилото за до 3 процента бюджетен дефицит и държавен дълг до 0,5 на сто от БВП.

Ако тези параметри бъдат нарушени, страните от ЕС ще могат да се съдят една друга пред Европейския съд, като паралелно с това Европейската комисия ще остане в правото си за предприемане на наказателна процедура за прекомерен дефицит.

Очаква се на този етап България да не се обвързва с текстовете от пакта, предвиждащи обща икономическа политика, към която се числи уеднаквяването на данъците в ЕС.

Страната ни няма да участва и с вноска към европейския стабилизационен фонд до влизането си в еврозоната.

Участниците в преговорите са на нееднакви позиции и по отношение на това дали посочените ограничения са достатъчни за преодоляването на настоящата криза, или е необходимо в текстовете да бъде взета предвид необходимостта от мерки за повишаване на растежа и преодоляването на настоящите нива на безработицата.

Някои страни държат да бъде отбелязана необходимостта от баланс между предвижданите досега санкции за държавите, които преминат границата от 3 процента бюджетен дефицит, и санкциите за надвишени нива на външния дълг.

Към днешното заседание на лидерите на ЕС ще се присъедини и председателят на ЕП Мартин Шулц.

В поканата си до държавните и правителствените ръководители от Общността председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой отбелязва, че трябва да продължат усилията за финансова стабилност и фискална консолидация, за да бъде осигурен структурен икономически растеж. Ван Ромпой призовава за предприемането на мерки за повишаване на растежа и конкурентоспособността, и основно за създаването на нови работни места. 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички