Европа – с инфлация – зле, без инфлация – също


Европа – с инфлация – зле, без инфлация – също
Снимка:

476

Докато икономистите се вълнуват от действията на монетарните регулатори, фискалната политика и макроикономическата статистика, редовите граждани чувстват силата на кризата в магазина. Ситуацията в Европа може да се опише с една проста фраза: животът поскъпва.

Растат цените в супермаркетите, обществения транспорт, на пазара на имоти. Тази тенденция подронва сериозно конкурентоспособността на проблемните държави от региона и спъва икономическия ръст, коментират експерти от финансовия сайт vestifinance.ru.

Страните от периферията на еврозоната, включително Южна Европа, Ирландия и Скандинавия, са най-силно засегнати от инфлацията – за тях тя е главен проблем. Според икономисти, поскъпването ще попречи на възстановяването в следващите година или две.

Наистина, още от първото десетилетие на сформирането на Монетарния съюз тези държави се отличаваха със значително по-висока инфлация, отколкото Германия, което подпомогна конкурентоспособността на немските компании. Днес, за да си върнат позициите, аутсайдерите трябва да ограничат ръста на цените до нивата на по-силните си събратя като Холандия и Австрия.

Що се отнася до Гърция, тя има нужда от дефлационни мерки. А в Испания инфлацията е дори по-ниска от германската. Ако погледнем настоящето ниво на показателя, в Испания то е 0.1 процента по-ниско, отколкото в Германия, с годишна стойност от 1.8 на сто.

Проблемът е още по-актуален в Гърция. Заплатите в частния сектор рязко се топят, като според последните официални данни доходите на гражданите падат с 14 на сто спрямо 2010 г. Ръстът на цените в балканската държава бе по-силен от очакваното в продължение на две години, поради въвеждането на нови данъци според условията по получената международна финансова подкрепа.

Според Атина, виновен в бизнесът. Наистина, по-оскъдните заплати повлияха на темпа на инфлация, но и подрониха покупателната способност на гърците, които не забелязват аналогично понижение на цените на стоките от първа необходимост.

„Предприемачите са алчни.” – обвинява правителството. Трябва да признаем, че управляващите трудно могат да измислят друго оправдание за раздутите си бюджетни сметки.

В голямата си част, политиците в страната не са съгласни с условията, поставени от кредиторите. Те твърдят, че слабата конкурентоспобност на икономиката се длъжи на неголяма група монополисти, които са збаравили какво значи съперник. Именно затова един от ултиматумите, поставен на Атина е да отвори по-широко пазарите си за международни участници.

Но дори и Гърция и останалите проблемни страни да успеят да озаптят поскъпването на потребителските стоки, те ще се изправят пред дефлация, която ще повлияе негативно на дълговия товар. Германия и другите силни икономики могат да помогнат за разрешението и на този проблем, ако пуснат в действие пресите си за печатане на пари.

Берлин обаче едва ще се реши на подобен ход – ако заплатите в страната нараснат силно за кратък период, то ще бъде прескочена целевата инфлация от 2 процента, определена от Европейската централна банка и тогава всички държави в Европа ще трябва да се борят с галопиращи цени.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички