Европа си иска Гърция


Европа си иска Гърция
Снимка:

516

С призиви за оставане на Гърция в еврозоната излязоха днес редица европейски лидери.

Изявленията дойдоха след като алтернативата за сбогуване на южната ни съседка с еврото започна да става все по-реалистична на фона на политическото неразбирателство в страната.

Политиците не изключват напускането й, но предпочитат да не се стига до него.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги обяви днес, че управляваната от него институция би желала Гърция да остане в еврозоната.

Не ЕЦБ обаче решава този въпрос, уточни президентът на банката по време на колоквиум във Франкфурт.

Испанският премиер Мариано Рахой каза днес, че излизането на Гърция от еврозоната би било „огромна грешка” и „лоша новина”.

Пред пресата Рахой заяви, че не би искал Атина да излезе от валутния съюз.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле също подчерта днес, че Европа иска Гърция да остане в еврозоната, но това зависи от независимото решение на гръцкия народ.

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард на свой ред също предупреди, че евентуално "контролирано излизане" на Гърция от еврозоната би било извънредно скъпо и би породило редица рискове.

Завръщането към драхмата ще бъде истинска катастрофа за Гърция и нейните банки, предупреди вчера и бившият премиер на страната Костас Симитис.

Междувременно банките обявиха, че са обезпокоени за собствените си перспективи, тъй като гръцките граждани започнаха масово да теглят средствата си от банките след парламентарните избори.

Трезорите изпитват затруднения и заради затегнатото финансиране от ЕЦБ, писа днес гръцкият вестник "Катимерини".

Европейската централна банка все по-често отказва молбите на гръцките банки за ликвидни средства, което ги прави зависими от помощта на гръцката централна банка, отбелязва изданието, като цитира германски ежедневник.

Според източници от Брюксел в края на януари гръцките банки са получили 73 милиарда евро ликвидни средства от ЕЦБ. В момента количеството на отпуснатите средства е с над 50% по-малко.

ЕЦБ е ограничила подкрепата си, защото Гърция все още не е рекапитализирала банковата си система, въпреки че получи за тази цел 25 милиарда евро.

Докато Атина се готви за нови парламентарни избори, няма начин да се променят условията по споразумението за 130 млн. евро за спасяването на Гърция, предупреди днес председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички