Европа спасява Гърция от фалит


Европа спасява Гърция от фалит
Снимка:

680

Очаква се днес партньорите на Гърция от еврозоната, които се събират на среща в Брюксел, да постигнат решение за предотвратяване на гръцкия фалит през март, дори и подробностите около помощта да не са изяснени напълно, съобщава АФП.

През последните дни редица европейски лидери изразиха увереност, че срещата днес ще даде тласък на усилията за спасяването на Гърция.

Очаква се финансовите министри от еврозоната да одобрят отпускането на нов заем в размер на 130 милиарда евро за Атина, която прие нови тежки мерки за реформиране на икономиката и ограничаване на разходите.

По-рано САЩ също подкрепиха отпускането на финансова помощ за Гърция от страна на МВФ.

Гърция обаче се нуждае от малко повече - 136 милиарда евро, като допълнение към 34-те милиарда евро, останали от първата финансова помощ. Сметките показват, че Атина се нуждае от 6 милиарда евро повече, отколкото европейските лидери се съгласиха да й отпуснат през октомври.

Германия, Холандия и Финландия настояха изрично да не плащат повече от 130 милиарда евро.

Финансовите министри от еврозоната се надяват ЕЦБ да допринесе към усилията, като се откаже от част от бъдещите си печалби, които би имала от гръцките облигации.

Опция е и евентуалното участие на централните банки на страните от еврозоната, чиито гръцки облигации може да бъдат включени към програмата за преструктуриране на дълга на стойност 200 милиарда евро, която ще се проведе паралелно със спасителния план.

Междувременно ново проучване показа, че три четвърти от гърците (75,9 процента) подкрепят европейската перспектива на страната и не желаят излизане от еврозоната въпреки строгите мерки за икономии, наложени от международните кредитори - ЕС и МВФ.

Данните са публикувани днес във в."Етнос", съобщи БТА, като се позова на  АФП.

Едва 19,6 процента от анкетираните са се обявили за връщане към драхмата - националната валута преди присъдединяването на страната към еврозоната през 2002 г.

Близо половината от анкетираните се надяват, че Гърция в крайна сметка ще остане в еврозоната, ако програмата за оздравяване на икономиката, съобразена с изискванията на ЕС и МВФ, успее.

Обратното мнение се споделя от 39,3 процента.

Стойността на еврото се покачи в азиатската търговия днес, на фона на нарастващото доверие, че на Гърция най-накрая ще й бъде даден свеж спасителен кредит.

Европейската валута се обменяше за 1,3211 долара и 104,97 йени в сутрешната търговия на Токио днес, сравнено с 1,3148 долара и 104,54 йени в Ню Йорк в късния петък.

Доларът се търгуваше за 79,46 йени срещу 79,17 йени в Ню Йорк. 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички