Европейската преса: Кризата се завръща


Европейската преса: Кризата се завръща
Снимка:

611

Испания се превръща в приоритетен проблем за антикризисното управление в ЕС, коментират днес европейските вестници.

 Лидерите от ЕС предупреждават, че въпреки успокоението в Гърция, бедата не е преодоляна. 

Европейската криза не само не е завършила, но тепърва навлиза в нова смъртоносна фаза, смята известният икономист Джордж Сорос.

Фундаменталните проблеми не са решени, а пропастта между страните кредитори и длъжниците продължава да се разраства. Кризата премина, може би, в по-малко волантилна, но в по-летална фаза, заяви Сорос.

Според него още няколко години запазване на тази ситуация и разпадът на еврозоната ще стане възможен, без да причини катастрофа.

Вчера доходността по испанските държавни облигации надхвърли 6% за първи път през тази година. Разходите по обслужването на испанския дълг стават непосилни за испанската икономика и тя е на крачка от външна помощ.

От началото на кризата страната предприе мерки за икономии. Пазарът на труда беше реформиран и консервативното правителство на Мариано Рахой прие два пакета с бюджетни съкращения с общ размер от 37 милиарда евро, пише германският вестник "Зюддойче цайтунг".

Мерките трябва да допринесат за това дефицитът да бъде намален от 8,5% до 5,3% през текущата година. Но пазарите изглежда смятат, че испанската икономика не се възстановява, а напротив – задушава се, коментира изданието.

Всъщност Испания е в рецесия. Министърът на икономиката Луис де Гиндос призна, че през първото тримесечие на 2012 година ситуацията няма да е много по-различна в сравнение с последните три месеца на миналата година.

През четвъртото тримесечие на 2011 година БВП на Испания се сви с 0,3%. За цялата изминала година правителството очаква свиване на икономиката от 1,7%, което допринася за факта, че броят на безработните в Испания може да достигне близо 6 милиона души.

В средата на април рязко се усложни положението на Испания, пише и руският в. "Независимая газета".

На правителството на Мариано Рахой му предстоят още икономии, съкращаване на социалните разходи и да се надява на милостта на ЕЦБ, тъй като испанският дълг към нея нарасна през март от 152,4 млрд. евро на 227,6 млрд. евро.

Новото правителство на страната решително се зае със спасяването на страната. Първоначално, разходите бяха съкратени с 27 млрд. евро, а след това с още 10 млрд. евро. Въпреки това, намаляването на бюджетния дефицит за тази година до 4,4% не се получи. Мариано Рахой го понижи до 5,8%, а след преговори с ЕС- на 5,3%. Постигането на този резултат обаче не е гарантирано, отбелязва руското издание.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички