Европейският парламент отложи гласуването за ТПТИ


Европейският парламент отложи гласуването за ТПТИ
Снимка: Getty Images

2793

По инициатива на председателя си Мартин Шулц Европейският парламент отложи насроченото за днес гласуване за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), предаде РИА Новости.

По думите на говорителката на Шулц, той е взел решение гласуването по документа да бъде отложено, след като са били внесени над 200 молби за внасяне на поправки в текста а документа.

След консултация с председателя на Комисията по международна търговия, Шулц е решил текстовете, внесени от евродепутатите, да бъдат разгледани отново в Комисията по международна търговия, след което отново да се гласува докладът.

Новата дата за провеждането на гласуването в Европейски парламент не се посочва.

По-рано се съобщаваше, че против сключването на ТТИП в 14 страни на ЕС са събрани над 2 милиона подписа.

Припомняме, че Комисията по международна търговия в ЕП прие на 28 май резолюция, с която подкрепя Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, включително и противоречивата клауза за механизъм за защита на инвеститорите (investor state dispute settlement – ISDS). Това стана възможно, след като двете основни политически групи в комисията - Европейската народна партия (ЕНП) и Групата на социалистите и демократите, постигнаха споразумение по въпроса. Съвсем доскоро социалистите се обявяваха категорично против ISDS.

Изключително спорният механизъм за защита инвеститорите чрез международен арбитражен съд се превърна в "горещия картоф" на преговорите по международното партньорство между САЩ и Европейския съюз. Неправителствени организации, синдикати и евродепутати се обявиха против включването на подобен текст в споразумението. Предлаганата в момента процедура ще позволява на инвеститори да съдят държавата чрез международни арбитражни съдилища вместо националните такива, когато искат защита на своите интереси при определи казуси. Критиците на механизма смятат, че трябва да се зачита националното законодателство и да се използват съдебните системи в отделните държави, като не се стига до арбитражен съд.

ТПТИ поражда и много други притеснения, тъй като чрез него отпадат всякакви стандарти и регулации. Това би могло да доведе до навлизане на американски ГМО стоки на европейските пазари, улесняване на проучванията за шистов газ, загуба на работни места.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички