Европейските санкции срещу Русия ще действат още година


Европейските санкции срещу Русия ще действат още година
Снимка: Getty Images / Guliver

2238

Още една година ще продължи действието на европейските санкции спрямо Русия.

„Европейският съвет (на държавите членки) удължи до 23 юни 2017 г. рестриктивните мерки, приети в отговор на незаконната анексация на Крим и Севастопол от Русия“, се посочва в официално изявление, цитирано от AFP.

Въведените санкции от ЕС забраняват износа и вноса на някои определени стоки, като също така забраняват инвестиционните и туристическите услуги в Русия на базирани в ЕС компании.

Новината за продължаването на общите санкции идва на фона на съобщения, че съюзът е готов да поднови и икономическите си рестрикции срещу Москва заради осигуряването на помощ за проруските сепаратисти в Украйна. Санкциите бяха въведени след свалянето на малайзийския самолет MH17 над Източна Украйна през 2014 г., за което бяха обвинени именно сепаратистите в страната.

Според дипломатически източник тези икономически санкции по всяка вероятност ще бъдат удължени за още шест месеца от края на юли, тъй като Русия не е изпълнила ангажиментите си по Минските споразумения.

ЕС също така въведе и отделни забрани за визи и активи срещу руснаци и украинци, които подкрепят сепаратистите.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да осъществи контакт с Европа, за да подобрят отношенията си, влошени след украинската криза. Той обаче настоя, че Западът е виновен за техните охладени връзки.

„Ние не таим лоши чувства и сме готови да се свържем с нашите европейски партньори, но очевидно това не може да бъде едностранен процес“, заяви Путин по време на Петербургския икономически форум.

„Европейският бизнес иска и е готов да работи с нашата държава. Европейските политици трябва да се свържат с бизнеса, да покажат мъдрост, прозорливост и гъвкавост“, каза още Путин. „Всички помним как започна това. Русия не започна днешният колапс“, допълни държавният глава.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички