Европейските социалисти решиха да не подкрепят сделка за бюджета на ЕС до 2020 година


Европейските социалисти решиха да не подкрепят сделка за бюджета на ЕС до 2020 година
Снимка:

570

Втората по големина група в Европейския парламент - на социалистите и демократите, няма да подкрепи настоящото предложение за дългосрочен бюджет на ЕС за 2014-2020 г.. Това стана ясно след обсъждане в парламентарната група днес в Брюксел.

"Като докладчик на Европейския парламент препоръчах на колегите си да не приемаме гласуване на дългосрочния бюджет по време на пленарната сесия в Страсбург идната седмица. Това, което преговорният ни екип постигна е недостатъчно. Отстъпките на страните членки са незначителни. Основното ми безпокойство е, че с този бюджет ЕС няма да може да финансира политиките си, така, както са заявени от същите лидери, които сега се противопоставят на исканията на парламента", заяви Ивайло Калфин.

В същото време той се обяви за спешно свикване на преговорните екипи на парламента, Европейската комисия и на ирландското председателство на Съвета и за подновяване на разговорите, ако страните членки излязат с ново предложение.

"Основното искане на парламента не е да се увеличава бюджетът, а да получим гаранции, че всички средства, които вече са заявени  ще бъдат изплатени от страните членки", поясни Калфин.

Това може да се случи, ако се разреши прехвърлянето на средства между бюджетните години и различните програми. Сега тези пари се връщат на страните членки. Прехвърлянето на средства ще позволи да се осигурят пари за инициативите за младежка безработица, както и за гарантиране на средства за наука и изследвания, които да дадат тласък на икономиките, пострадали от кризата.  Според сегашното предложение осигурени пари за младежка гаранция има само за 2 г., а парите за наука ще достигнат настоящите нива едва през 2017 година.

"Като втора по големина група в парламента социалистите и демократите държим ключа за дългосрочния бюджет на ЕС и гледаме сериозно на тази си отговорност пред гражданите", подчерта Калфин, който е говорител по бюджетните въпроси на парламентарната група.

Към настоящия момент групите на либералите, на зелените и на крайната левица също декларират, че няма да подкрепят споразумение за бюджета. Очаква се преди или по време на започващата утре в Брюксел среща на върха на ЕС въпросът за дългосрочния бюджет да бъде обсъждан от европейските лидери, което ще е последна възможност за постигане на споразумение.

Ако това не се случи, преговорите ще бъдат отложени за есента. Това би поставило в риск постигането на споразумение навреме, за да почне нормално финансирането от 1 януари 2014 година. До преговори за бюджета се стигна, след като Европейският парламент отхвърли с голямо мнозинство през март, сделката за бюджета, договорена между европейските лидери. Тя предвижда европейското финансиране за 2014-2020 година за първи път в европейската история да бъде намалено и да възлезе на 960 млрд. евро.

Автор: Ивайло Калфин

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички