Еврозоната и Германия са близо до рецесия, твърди Deutsche Bank


Еврозоната и Германия са близо до рецесия, твърди Deutsche Bank
Снимка: Getty Images

3091

Еврозоната се намира близо до рецесия. Това предупреждение отправи Deutsche Bank, като отбеляза, че е намалила прогнозата си за БВП на региона на единната валута за 2019-а година до 0,9% от предишна оценка за растеж с 1,2%. Това е третата низходяща ревизия на прогнозите на водещата германска банка само в рамките на последните два месеца, предава БНР.

"Еврозоната се намира в рецесионна орбита и е близо до рецесия", заявиха от Deutsche Bank.

Според анализ на банката, икономиката на Германия също може да се окаже в рецесия. "Развитието на няколко ключови циклични показателя ни карат да мисли, че в момента германската икономика се движи към рецесия". Икономистите на Deutsche Bank все още не са прецизирали тяхната прогноза за растеж на БВП на водещата европейска икономика с 1% през настоящата година, тъй като очакват данните на Федералната статистика Destatis за четвъртото тримесечие на 2018-а, които ще бъдат публикувани на 22-ри февруари. В първата си експресна оценка от миналия месец германската статистическа служба заяви, че страната е избегнал рецесията с оглед на слабо увеличение на брутния вътрешен продукт през последното тримесечие на 2018-а година след спад на БВП с 0,2% през третото тримесечие.

Водещата германска банка обаче добави: "Като се имат предвид много по-слабите от очакваните януарски бизнес проучвания, ние очакваме германската икономика да се свие отново през първото тримесечие на 2019-а година", визирайки и факта, че глобалната икономическа несигурност скочи рязко през декември, достигайки нов исторически връх.

"Повечето от глобалните проблемни точки (Brexit, притесненията около китайския икономически растеж) се влошиха допълнително през януари, което прави много трудно да се предположи, че може да има фундаментално подобрение до края на първото тримесечие", посочи германският кредитор.

Предупреждението на Deutsche Bank идва само ден, след като шефът на Фед на Далас Робърт Каплан също подчерта, че Европа е в опасност от рецесия.

Междувременно Италия вече навлезе в техническа рецесия, след като икономиката на страната се свива за втори пореден път през последното тримесечие на 2018-а година.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички