Еврозоната официално се сбогува с кризата


Еврозоната официално се сбогува с кризата
Снимка:

552

През второто тримесечие на 2013 г. се регистрира ръст на БВП на еврозоната с 0,3%, сочат данни на Евростат, цитирани от БГНЕС. Растежът е по-голям от очакваното и е официален знак, че най-дълго продължилата във валутния блок криза вече е приключила. Първоначално анализаторите предвиждаха увеличение от 0,2 на сто.

Основни „виновници” за добрите резултати са икономиките на Германия и Франция. По-рано днес бяха публикувани данни, че във Франция се регистрира ръст на БВП с 0,5%, което е най-сериозното увеличение от повече от две години насам.

Това е по-висок растеж от очакваното, тъй като анализаторите предвиждаха повишаване на БВП с 0,2% в периода април-юни след шест последователни тримесечия на спад. Това беше най-дългата фаза на рецесия в историята на еврозоната. В Германия пък растежът също надхвърли очакванията. През пролетта той е достигнал 0,7%. Причината е най-вече в съживеното потребление и притока на инвестиции.

Изненадващо добри са данните и за Португалия, която бе сред най-тежко засегнатите от кризата страни. През второто тримесечие БВП на държавата бележи ръст от 1,1%, което се случва за пръв път от две години насам. Макар експертите да казват, че е още рано да се говори за излизане от рецесията, все пак подчертават, че знаците са окуражителни.

В Италия и Испания също се отчита известно подобрение на икономическата ситуация, но при тях рецесията продължава да оказва реално въздействие и през второто тримесечие на годината. Бизнес дейността в Кипър се е свила с 1,4% в периода април-юни , след като в началото на годината спадът бе с 1,7 на сто. Кризата не е напуснала и Холандия, където се регистрира намаление на БВП с 0,2%.  

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички