Еврозоната поиска нови бюджетни ограничения от Гърция


Еврозоната поиска нови бюджетни ограничения от Гърция
Снимка:

395

 Министрите на финансите на страните от еврозоната поискаха Гърция да изработи нова програма за бюджетни ограничения, за да намали дефицита, обяви късно снощи председателят на съвета на финансовите министри от еврозоната и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес.

"Приканваме гръцкото правителство и тройката - Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка - да се споразумеят възможно най-бързо по главните параметри на нова програма за амбициозни реформи в бюджета", каза Юнкер пред журналисти след снощното заседание на еврогрупата в Брюксел.

Гръцките власти и частните кредитори трябва да постигнат принципно споразумение в близките дни за намаляване на огромния дълг на Гърция, който я застрашава с фалит, добави Юнкер.

Финансовите министри искат средната лихва по новите облигации с по-малка стойност, издавани за намаляване на гръцкия дълг, да бъде под 3,5 процента - доста по-ниска от тази, която предлагат представителите на частните кредитори, посочва БТА.

Жан-Клод Юнкер уточни, че лихвата от 3,5 процента е средна за периода до 2020 г. Юнкер добави, че дългът на Гърция трябва да достигне 120 на сто от брутния вътрешен продукт до 2020 г., а спасителните заеми от еврозоната и МВФ да бъдат ограничени до 130 милиарда евро, добавя АП.

 Гърция смята да представи до 13 февруари окончателно предложение за намаляване на част от дълговете си към частните кредитори, съобщиха източници от финансовото министерство.

"Преговорите с частния сектор ще продължат интензивно с цел да бъде представено официално предложение до 13 февруари", посочили източниците, пожелали анонимност, пред Ройтерс.

По-рано днес Европейската комисия обяви, че се надява споразумението за намаляване на гръцкия дълг да бъде постигнато тази седмица.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички